În ce condiții mașinile pot fi considerate abandonate

Maşini abandonate sunt considerate vehicule aflate pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condiţiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

Parlamentul României a adoptat legea nr. 97 din 26 iunie 2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale.

Astfel, anul acesta, a fost scurtată de la un an, la şase luni perioada în care o mașină poate rămâne neutilizată pe domeniul public.

Legea introduce obligația proprietarului mașinii de a face dovada achitării taxelor auto, a amenzilor şi a dovezii efectuării ITP-ului în termen de 5 zile de la primirea somaţiei. Amenzile pentru maşinile abandonate sunt de până la 2.000 de lei.

Cititi si Mașini electrice second-hand sau noi? Ce să cumpăr?

Citeste si:
Amenzi de până la 2.000 lei pentru proprietarii maşinilor abandonate
Amenzi de până la 2.000 lei...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Refuzul proprietarului sau al deţinătorului legal al vehiculului de a se conforma somaţiei sau de a prelua vehiculul depozitat într-un loc special amenajat şi revendicat constituie contravenţie.

„Dacă, în termen de 10 zile de la data comunicării somaţiei, proprietarul sau deţinătorul legal al vehiculului abandonat nu răspunde somaţiei primite sau nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 7 alin. (1), vehiculul trece de drept în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale de pe a cărei rază teritorială a fost ridicat, liber de orice sarcini, prin dispoziţie a primarului şi, în funcţie de starea acestuia, urmează a fi valorificat prin vânzare, în condiţiile legii, sau predat unităţii de colectare şi valorificare a deşeurilor,” se arată în legea nr. 97 din 26 iunie 2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate.

Cititi si Mașina electrică care costă 10000 de dolari în America.

Primăria care ridică mașina are posibilitatea ca la 10 zile după ce a fost comunicată somația proprietarului să vândă autoturismul, nu doar să îl trimită la unitatea de colectare a deșeurilor.

Citeste si:
Legea care permite românilor din diaspora să voteze două zile,...
Legea care permite românilor...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri