Criza se resimte și în cererea de mașini hibride noi (full hibrid). Românii au înmatriculat în primele 8 luni aproape 3.000 de mașini hibride noi, în scădere cu 13,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate în România peste 3.400 de unități, reiese din datele APIA (Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor Auto).

Aceste mașini hibride sunt non plug-in: Full hibrid (HEV). Prin urmare, autonomia în modul electric este redusă.

Citiți și Cea mai ieftină mașină hibrid la vânzare prin Programul Rabla Clasic în 2020

Mașinile full hibrid merg electric la viteze mici, în parcări, sau în oraș la o viteză de până la 50-60 km/h. Pe anumite modele, la o accelerație mai puternică, motorul electric contribuie cu un plus de putere. În final, avantajul acestor mașini este un consum redus de carburant.

Bonusul de la stat prin programul Rabla este de 300-700 euro pentru un vehicul hibrid non plug-in.

Citiți și Top 10 cele mai fiabile mașini la nivel european

Cele mai căutate mașini hibride în România

1. Toyota – 2.541 mașini noi

Toyota are cele mai mari vânzări de mașini hibride noi (full hibrid) în România. Peste 2.500 de unități au fost înmatriculate în primele 8 luni, în scădere cu 15% față de aceeași perioadă din 2019, când au fost inmariculate 2.995 unități.

Cele mai vândute modele hibride Toyota au fost Toyota C-HR, Auris Hybrid și Yaris Hybrid.

2. Lexus – 132 mașini noi

Brandul japonez de mașini premium Lexus urmează în preferințele românilor pentru mașini hibride. Și acest brand a fost afectat de criza generată de virusul covid-19, numărul de mașini înmatriculate a scăzut cu 38,6%, la 132 de mașini hibride de la 215 autoturisme hibride în urmă cu un an.

Citiți și Acest model electric are cel mai rapid sistem de încărcare

Cele mai vândute modele Lexus sunt Lexus RX450H și Lexus NX300H.

3. Hyundai – 92 mașini noi

Hyundai a adus în gamă recent mai multe modele hibride. Prin urmare, în comparație cu anul trecut, creșterea vânzărilor de hibride este de 268%. Dacă anul trecut românii cumpărau 25 de mașini hibride Hyundai, anul acesta numărul acestora a urcat la 92 de unități.

Modele hibride Hyundai: i20, i30, Kona, Tucson, Ioniq și Santa Fe.

4. Honda – 88 mașini noi

Honda a revenit pe piața din România cu modele hibride. În urmă cu 10 ani modele sale erau concurente cu cele Toyota. A urmat apoi o pauză de câțiva ani în care Honda a renunțat la hibride. În prezent, are la vânzare două modele hibride: Jazz și CR-V.

Citiți și 10 SUV-uri plug-in hybrid cu prețuri sub 50.000 euro

Înmatriculările de modele hibride Honda au urcat cu 29% în primele 8 luni la 88 de mașini, de la 68 de mașini anul trecut.

5. Ford – 65 mașini noi

Ford are planuri mari de a electrifica gama de modele. În prezent are 5 modele hibride: Fiesta, Focus, Mondeo, Puma și Kuga.

Citiți și Skoda Enyaq coupe, al doilea model electric ceh

Anul acesta, înmatriculările de mașini hibride Ford au scăzut cu 16% la 65 de unități de la 78 de unități în urmă cu un an.

Sursa foto: otomobil / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri