Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a lansat pentru consultare publică un proiect de completare a Normei ASF nr 20/2017 privind asigurările auto din România.

Astfel, printre alte modificări, se propune creșterea penalizărilor în cazul șoferilor care provoacă accidente soldate cu vătămări corporale sau decese, aceștia urmând să plătească cu până la 40% mai mult pentru RCA în anul următor.

În prezent, articolul 32 din Norma ASF 20/2017 prevede că, în cazul existenței unor daune plătite, șoferii sunt penalizați cu două clase de malus (20%) și creșterea aferentă a primei de asigurare pentru fiecare incident pentru care s-a plătit o despăgubire, scrie Digi24.

La acest articol, proiectul supus consultării publice diferențiază penalizarea după tipul incidentului, ajungând până la 4 clase malus (40%):

- două clase pentru fiecare eveniment din care au rezultat numai prejudicii materiale;

- patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vătămarea sănătății şi a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane.

Cum funcționează sistemul Bonus-Malus pe piața asigurărilor RCA

Sistemul Bonus-Malus este format din categoria de bază B0, 8 clase de bonus şi 8 clase de malus. Clasa B0 este atribuită unui nou asigurat, fără istoric.

Perioada de referinţă este anul calendaristic anterior datei de intrare în vigoare a contractului RCA.

Fiecare clasă bonus aduce o nouă reducere procentuală a tarifului plătit, până la 50%: B1 - 5%, B2 - 10%, B3 - 15%, B4 - 20%, B5 - 25%, B6 - 30%, B7 - 40% și B8 - 50%.

Clasele malus majorează tariful cu până la 80%: M1 - 10%, M2 - 20%, M3 - 30%, M4 - 40%, M5 - 50%, M6 - 60%, M7 - 70%, M8 - 80%.

Reducerea sau majorarea stabilită conform sistemului bonus-malus se aplică tarifelor practicate de către asigurătorul RCA.

Clasa de bonus se păstrează pe perioada anului calendaristic în care se încheie contractul RCA indiferent de perioada asigurată.

Sursa foto: Agerpres foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri