După un an dificil și acasă și la job, o vacanță este un moment de respiro așteptat cu nerăbdare de toți membrii familiei. Și, pentru ca zilele libere să se transforme într-un concediu plăcut alături de cei dragi, trebuie să pui la punct câteva detalii.

Cu siguranță că v-ați făcut planuri să plecați la mare sau la munte, așa că mașina trebuie aranjată și verificată, ca să nu aveți surprize neplăcute pe drum. Fie că este vară și mergi către litoral sau se apropie vacanța de iarnă și planifici un concediu pe pârtie, este important să știi cum să alegi cauciucurile când pleci în vacanță. Citește câteva recomandări în rândurile de mai jos:

Alege cauciucurile în funcție de încărcarea mașinii

Înainte de plecarea la drum, trebuie să asiguri o presiune corespunzătoare în roțile mașinii. Valoarea acesteia variază în funcție de dimensiunile şi greutatea autovehiculului, de distribuirea încărcării pe axe, de temperatura din atmosferă, dar, mai ales, de încărcarea mașinii. Spre exemplu, dacă ai dimensiunea pentru cauciucuri 215 55 r16, indicii de presiune sunt între 2 bari pe faţă şi 2.3 bari pe spate, dacă autovehiculul este gol, şi ajung la 2.5 şi chiar 3 bari când mașina este încărcată. Așa că, asigură-te că ai cauciucuri corespunzătoare, cu o presiune adecvată la condițiile de călătorie (distanță, încărcare, greutate).

Alege cauciucurile în funcție de anotimp

Dacă pleci la munte în sezonul hibernal, este nevoie să ai cauciucurile de iarnă. Nu risca să mergi cu anvelopele all season pentru că vei circula pe suprafeţe carosabile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei.
Reține că eficienţa cauciucurilor depinde de condiţiile atmosferice la care sunt expuse. Astfel, cauciucurile de vară rezistă la temperaturi de peste 40 de grade C în aer şi mai mult de 60 de grade C, la nivelul asfaltului încins. De aceea, acestea sunt realizate din material mai rigid, ca să treacă uşor de la asfaltul uscat la zonele umede de carosabil, în timpul ploilor torenţiale de vară. Cauciucurile de iarnă sunt din material gros şi mai moale, ca să ruleze pe zăpadă, gheaţă, material antiderapant sau denivelări.
Pentru o vacanță în regiuni joase sau colinare, pe timp de primăvară sau toamnă, poți alege anvelope all season, care au randament acceptabil la temperaturile moderate.

Alege cauciucurile în funcție de dimensiune

Un criteriu important pentru alegerea cauciucurilor înainte de plecarea într-o vacanță este dimensiunea roţilor. Așa, te asiguri că autovehiculul va rula în siguranță și la parametri optimi.
Cauciucurile se vând după mărimi, iar indicele de dimensiuni pentru anvelopele auto constă într-un șir de trei numere: primul reprezintă lăţimea benzii de rulare, în milimetri, cel de-al doilea este raportul procentual dintre lăţimea benzii de rulare şi flancul anvelopei, iar ultimul este dimensiunea, în inchi, a jantei pe care se montează. Înaintea ultimului număr este notată litera R, simbol al anvelopei de tip radial, cel mai comun model de pe piață. Deci, dacă la anvelopele maşinii tale lăţimea benzii de rulare este de 205 milimetri, raportul între aceasta şi flanc este de 55% şi rulează pe o jantă de 16 inchi, ai nevoie de cauciucuri 205/55/R16.

Înainte să pleci în vacanță, rezervă-ți timp suficient să cauți anvelope în modelul potrivit pentru marca maşinii tale. Întreabă specialiștii și alege cauciucurile corespunzătoare, în funcție de anotimp, dimensiuni și încărcarea mașinii. Drum bun!

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/dVHLuOe1Nwk

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri