Șoferii care nu respectă regulile de circulație pot pe lângă amendă să rămână și fără permis pentru o perioadă între 30 și 90 de zile. Există posibilitatea ca termenul să fie redus dacă este susținut un examen cu teste grilă pentru redobândirea permisului suspendat.

Un examen de teste grilă trebuie să dea șoferii care au rămas fără permis în una dintre următoarele situații:

  • nu au respectat regulile privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, iar prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
  • conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune;
  • au făcut un accident soldat cu pagube materiale;

Dacă șoferii nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie la expirarea perioadei de suspendare, termenul va fi prelungit cu încă 30 de zile.

Prelungirea se aplică numai o dată, iar la finalul acesteia conducătorul auto îşi recapătă permisul de conducere. Prelungirea de 30 de zile se aplică și dacă conducătorul auto nu se prezintă la examen.

Cititi si Ce mașini SH au căutat românii în primele 3 luni

În cazul unui șofer care a rămas fără permis pentru 30 de zile, redobândirea permisului se face după perioada de suspendare de 15 zile în care conducătorii auto pot circula cu o dovadă.

Cei care doresc să își redobândească permisul mai repede de perioade de 30 de zile, 60 de zile sau 90 de zile se pot înscrie la examen numai după expirarea dovezii de 15 zile.

Nu pot solicita reducerea perioadei de suspendare șoferii care au fost implicați într-un accident rutier şi s-au aflat sub influenţa alcoolului. În aceeași situație sunt și cei care nu au oprit la calea ferată sau au acumulat 15 puncte de penalizare în ultimul an.

Chestionare redobândire permis DRPCIV

Petru șoferii care sunt în situația de a-și redobândi permisul suspendat există platforma drpciv-teste.ro. Pe DRPCIV-teste.ro se găsesc și teste ce cuprind întrebări similare celor utilizate de poliția rutieră în cadrul examenelor auto pentru restituirea permisului. Un chestionar auto DRPCIV pentru redobândirea permisului cuprinde întrebări referitoare la sancțiunile contravenționale complementare, precum și la regulile de bază, prevăzute de recenta legislație rutieră.

Citiți și O aplicație permite încărcări fără carduri în mai multe stații electrice, rezervări și plăți.

Pentru categoria Redobândire permis suspendat chestionarele conţin 15 întrebări, iar cursantul trebuie să răspundă corect la 13 întrebări în 30 de minute.

Sursa foto: FoxPictures / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri