În ziua de astăzi, claxonul a devenit o prelungire a șofatului. Îl apeși și când ar putea fi necesar, dar și când, pur și simplu, te șicanează cineva în trafic. Poate că ar trebui să faci o pauză și să folosești claxonul doar atunci când este cazul. De cele mai multe ori, pentru a evita coliziunile nu este necesar să pui mâna pe claxon, ci mai degrabă să pui piciorul pe frână. Dar ajungem și acolo.

Dacă un șofer conduce încet, încearcă să nu îl grăbești cu un claxon. Nu poți știi care sunt reacțiile acelui șofer și poți sfârși într-un accident rutier nedorit. De ce să riști un preț mai mare la încheierea poliței de asigurare auto? Merită câteva minute în plus? Dacă nu crezi că e posibil, consultă chiar acum un calculator RCA să vezi care sunt tarifele în funcție de istoricul tău la volan!

În fond, nu știi niciodată de ce un alt participant la trafic optează pentru o viteză mai mică. Poate că este bolnav, nu știe drumul ori are probleme cu mașina. Un claxon îl poate perturba din treaba lui și poți isca tamponări! Chiar dacă ai CASCO pe mașina ta, iar o mică tamponare nu va reprezenta nimic, nu trebuie să produci pagube altui participant la trafic. Încearcă să fii întotdeauna prudent și să nu grăbești pe nimeni. Dacă ți se pare că ai vecini mai lenți decât tine, o opțiune ar fi să schimbi banda de circulație.

Claxonul – de la mijloc de avertizare al unui pericol iminent la nevroză

În teorie, claxonul se folosește doar în situațiile extreme, adică atunci când poate preveni o coliziune. Cu toate acestea, cele mai multe astfel de situații pot fi prevenite cu ușurință, dar și cu mai mult calm, folosind frâna pentru a încetini sau chiar pentru a opri autovehiculul.

Este mai sigur să folosești frânele atunci când sesizezi o posibilă tamponare, decât să apeși impulsiv pe claxon. Tot mai mulți șoferi au ajuns să folosească claxonul ca pe un mijloc de a le arăta altor participanți la trafic că au greșit. Cu toate acestea, un claxon în plus poluează fonic traficul deja foarte tensionat și mai mult, îi poate deranja pe ceilalți, în așa manieră încât să îi determine să greșească și mai tare în încercarea lor de a scăpa de avertizările sonore.

Claxonul nu este un instrument de gestionare a furiei

Datorită străzilor extrem de aglomerate din marile orașe, claxonul a fost și încă este asociat cu sentimentele negative de furie, nemulțumire și chiar frustrare a șoferilor la drum. Mașinile se mișcă prea încet? Claxonezi! Mașinile frânează prea din scurt? Claxonezi! Ești pe autostradă și un alt participant la trafic îți mărește timpul de deplasare fiindcă circulă mult prea lent pentru standardele tale? Categoric îl claxonezi!

Ce trebuie să înțelegi este că dacă ai un claxon atașat autovehiculului, acest lucru nu înseamnă că acea funcție a mașinii este butonul tău de „Sunt nefericit”. Nu numai că folosirea claxonului atunci când ești furios nu remediază nimic, dar îi încarcă cu emoții negative și pe ceilalți participanți la trafic, provocând o potențială creștere a condusului nesigur și agresiv. Cu alte cuvinte, folosirea claxonului din frustrare provoacă exact opusul efectului dorit.

Folosește-ți claxonul doar ca ultimă variantă prin care îi poți ajuta pe ceilalți participanți la trafic să conducă în siguranță! Șofatul agresiv și furia rutieră sunt probleme din ce în ce mai frecvente la drum, care pot duce la consecințe de tot felul: de la creșterea prețului poliței de asigurare auto la altele dezastruoase, chiar fatale.

Poate că următoarele aspecte materiale te-ar putea stăpâni din a mai folosi claxonul!

Dacă siguranța nu este cea care te mânează în a conduce responsabil și a evita impulsivitatea la volan, poate că un preț crescut la încheierea unei polițe de asigurare auto va avea efectul scontat! Da! Ai citit bine, chiar și la încheierea unui CASCO, istoricul tău la volan poate determina costuri crescute în ceea ce privește încheierea unei polițe de asigurare auto.

Ca să fii sigur, poți verifica cu ajutorul unui instrument online de tipul unui calculator RCA să vezi care sunt costurile pe care le-ai putea plăti pentru mașina ta, însă crede-ne pe cuvânt, claxonatul și condusul agresiv nu pot fi o combinație fericită pentru polița de asigurare auto. În special nu atunci când fiecare accident rutier înseamnă scăderea cu două clase în sistemul Bonus-Malus. Cu fiecare astfel de scădere, crește procentul aplicat penalizărilor de preț în momentul încheierii unui CASCO sau al încheierii unui RCA.

Când claxonezi nu faci decât să deturnezi șoferul de la gândurile și stilul său de condus. Această deturnare poate să se manifeste într-o tamponare fie voită, fie involuntară. Nu poți știi cum reacționează un alt șofer la claxon. Poate îl vei speria sau, mai rău, poate îl vei înfuria cu un claxon. Indiferent care este rezultatul atât furia, cât și frica pot genera accidente.

Și cum fiecare accident este îndosariat în cadrul istoricului tău la volan, iar prețurile unui CASCO și de asigurare auto obligatorie sunt influențate de clasa de Bonus-Malus, poate că te vei gândi de două ori înainte să claxonezi.

Pe lângă o creștere de preț la costul de asigurare auto, prin folosirea în mod abuziv a claxonului atașat mașinii tale, mai poți crea și ambuteiaj în trafic. Marile orașe sunt în momentul de față suficient de aglomerate. Ce te face să crezi că prin sunetul claxonului tău nu poți incomoda și mai tare traficul deja mult prea haotic?

Reacțiile șoferilor la sunetul unui claxon sunt extrem de diferite. Unii se enervează, alții se simt derutați și pot pierde controlul mașinii. Imaginează-ți doar cât de neplăcut poate fi să știi că prin claxonul tău ai provocat un accident sau ai mărit și mai mult timpul petrecut în trafic.

Folosirea claxonului este utilă, dar nu și atunci când miza este siguranța ta sau a altor participanți la trafic. Sperăm că am reușit să te punem cât de cât pe gânduri și că vei pune în balanță și consecințele rezultate înainte să acționezi claxonul.

Sursă foto Freepik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri