2 Noiembrie 2021

RCA cu decontare directă. Ce este și de ce ai nevoie de ea?



Ca șofer român, mai mult că sigur ai fost implicat măcar o dată într-un eveniment în trafic. Dacă te numeri așadar printre proprietarii de autovehicule implicați într-un eveniment rutier din vina altui șofer, vei fi nevoit să începi demersurile de recuperare a prejudiciilor. Vei face asta apelând la compania de asigurări a vinovatului și asta înseamnă că trebuie să te înarmezi cu multă răbdare pentru că procedura nu este fără bătăi de cap.

Noroc cu pandemia care a digitalizat într-o oarecare măsură procesul de constatare a daunelor. Totuși, dacă șoferul vinovat are încheiată asigurarea RCA la o companie cu probleme, situație larg întâlnită având în vedere goana după prețul cel mai mic, atunci lucrurile pot deveni destul de sensibile.

Tocmai din disperarea șoferilor aflăți în astfel de situații cu probleme din cauza altora și care și-au exprimat ani la rând dorința de a-și repara mașinile pe propriile asigurări, a apărut această alternativă mai ieftină decât o asigurare CASCO, dar foarte utilă în contextul RCA, denumită sistemul de decontare directă, sau asigurare RCA cu decontare directă.

Ce este decontarea directă

În termenii cei mai simpli, decontarea directă reprezintă o extensie a asigurării RCA care îți oferă libertatea de a ți repara mașînă la propriul Asigurător atunci când eșți implicat într-un accident de care nu te faci vinovat.

Dacă vrei să o analizezi și în termeni legislativi, caută Legea 132 / 2017 (Legea RCA). Clauză a fost recent reglementată în legislația asigurărilor și are drept scop să sprijine consumatorii de RCA, dar fără a le îngrădi dreptul de a utiliza asigurarea celui care a provocat accidentul. Cu alte cuvinte, este un serviciu suplimentar și facultativ, ce poate fi cumpărat împreună cu asigurarea RCA, contra unui tarif suplimentar și despre care vom vedea în cele ce urmează că te poate scapă de multe bătăi de cap.

De ce ar trebui să-ți închei și tu RCA cu decontare directă
  • Îți vei repara mașînă în continuare pe asigurarea celui care a provocat accidentul, dar dacă Asigurătorul nu îți inspiră încredere, atunci o vei putea repara pe asigurarea ta, urmând că Asigurătorul tău să demareze procedurile de avizare, constatare și despăgubire a respectivei daune. Practic Asigurătorul tău își va recupera banii de la Asigurătorul RCA al șoferului vinovat, iar tu câștigi LIBERTATE.
  • Eviți companiile de asigurări cu probleme și stimulezi pe termen lung alinierea standardelor în piață de asigurare. Prețul cel mai mic cântărește cel mai mult în procesul de alegere a unei asigurări RCA, astfel că anumiți Asigurători dețîn monopolul pe piață de asigurare, dar asta nu-i face neapărat și cei mai buni în materie de despăgubire. Astfel că, asigurarea RCA cu decontarea directă poate fi privită că un factor ce reglementează în timp apetența clienților spre prețul cel mai mic, crește interesul Asiguratorului să-și păstreze clienții și astfel să echilibreze standardul produselor.
  • Cumperi cu încredere un produs a căror beneficii sunt palpabile. Probabil că cel mai mare blocaj psihologic în achiziția unei polițe RCA mai scumpe este faptul că practic dai banii pe ceva ce va folosi altcineva, de aici și lipsa interesului către un produs de calitate. Prin asigurarea RCA cu decontarea directă, ajungi așadar să cumperi ceva ce îți inspiră încredere, îți dai interesul să te informezi înainte de achiziție și îți oferă confortul emoțional al banului cheltuit cu folos.
  • Scapi de blocajul birocratic care îți poate da mari bătăi de cap. Știați că în cazul accidentelor minore mulți români renunta la despăgubire din cauza procedurii? Mulți nici nu o inițiază, iar alții renunta pe parcurs. Asta pentru că procedura în sine este costisitoare, iar timpul de constatare și reparațiile propriu-zise pot dura mult mai mult decât îți permiți să aștepți. După cum spuneam și la punctul 1, decontarea directă de scapă de tot acest blocaj birocratic, care cade în sarcina Asiguratorului tău.
  • Cât costă asigurarea RCA cu decontare directă

    Prețul pe care îl vei plăți pentru asigurarea RCA cu decontare directă diferă în funcție de societatea pe care o alegi. Astfel că poate fi variabil, iar diferența considerabilă. Prețul exact îl poți află cu ajutorul calculatorului RCA online de la i-Asigurare.ro. Introdu datele mașinii tale și vei află prețul pentru fiecare Asigurător în parte.

    Am fost lovit în trafic. Cum îmi pot repara mașina pe asigurarea mea
  • În primul rând trebuie să îndeplinești cele 4 condiții obligatorii în cazul producerii unui accident:
  • ● Evenimentul să aibă loc în România

    ● Mașinile implicate în accident să fie înmatriculate în România. Dacă se mai practică înmatricularea mașinilor în Bulgaria asta te va încurcă

    ● Nu sunt înregistrate vătămări corporale, iar daunele aparțîn doar mașinilor

    ● Toate mașinile implicate în accident au asigurare RCA valabilă în momentul impactului

    Așadar, decontarea directă nu se aplică și nu despăgubește victimele, în cazul în care accidentul se soldează și cu vătămări corporale.

    Ce ai tu de făcut în momentul în care ești implicat într-un accident și vrei să-ți repari mașina pe propria asigurare este să-ți contactezi Asiguratorul pentru deschiderea dosarului de daună. Ulterior acesta preia responsabilitatea de a contacta Asiguratorul vinovatului, care este obligat să confirme valabilitatea poliței în 3 zile lucrătoare.

    Important de reținut aici este că tu ai obligația de a-ți notifica Asigurătorul în termen de 5 zile lucrătoare de la data producerii accidentului, iar notificarea va trebui să cuprindă și procesul verbal întocmit de poliție sau constatarea amiabilă încheiată cu șoferul vinovat.

    Cum comand asigurarea RCA cu decontare directă

    La fel de simplu cum comanzi o asigurare RCA. Intri pe calculatorul rca, introduci datele mașinii tale și selectezi tabul de decontare directă. Astfel vei putea vizualiza toți Asigurătorii și toate tarifele disponibile și vei putea selecta ceea ce te avantajează. Opțiunea de a încheia RCA cu decontare directă este posibilă doar în momentul în care achiziționezi și polița RCA obligatorie. Dacă te gândești să o achiziționezi în momentul în care apare un accident sau ulterior achiziției de polița RCA, acest lucru nu va fi posibil



    Citeste si