Industria auto în 2021 a trecut prin câteva evenimente importante, care din păcate au fost negative: criza microcipurilor, fabrici auto închise, mașini mai scumpe, criza AdBlue, lipsa șoferilor și tarife mai mari în transporturile rutiere europene de marfă.

Criza microcipurilor a fost prima problemă care a lovit industria auto în 2021 la nivel global. Producția de mașini a fost limitată în primele zile din an de lipsa semiconductorilor și a continuat tot anul. Această situație nu pare a înceta mai devreme de un an.

În 2021, 7.1 milioane de autovehicule nu pot fi fabricate datorită crizei microcipurilor.

Încă din primele zile ale pandemiei din 2020, când producătorii de mașini din întreaga lume au început să închidă fabricile pentru a încerca să limiteze răspândirea virusului, a început o reacție în lanț care a dus la stocuri limitate la dealeri, iar acum producătorii de automobile iau în considerare reducerea tehnologiilor pe care le oferă în mașini ca răspuns la lipsa de semiconductori.

Producătorii de semiconductori au presupus că cererea va scădea pe măsură ce alte industrii (inclusiv industria auto) au încetinit producția din cauza restricțiilor pandemiei. Multe branduri au început să reducă comenzile de semiconductori la începutul pandemiei, anticipând vânzări reduse.

Deși toate industriile au fost afectate de această lipsă de cipuri, dificultatea pentru industria auto este că mașinile nu se bazează pe un singur tip de semiconductor, ci au nevoie atât de cele mai recente versiuni pentru sistemul infotainment, cât și de cele mai puțin avansate pentru componente ca geamurile electrice.

Majoritatea semiconductorilor sunt produși în Taiwan, Coreea de Sud și China, iar aceste țări au fost grav afectate de COVID-19, având nevoie de timp pentru a se recupera.

Mașini mai scumpe

Criza de cipuri, utilizate de o mare parte din componentele unui automobil de la senzori de frână la sisteme de entertainment, a determinat constructorii auto din întreaga lume să reducă şi chiar să suspende producţia.

Pe lângă timpii mari de livrare, un alt efect în industria auto în 2021 a fost creșterea semnificativă a valorii de piață a autoturismelor noi. Ca un efect în lanț, au crescut și prețurile pe piața auto second-hand.

O parte dintre potențialii clienți de mașini noi au renunțat să își reînnoiască autoturismul vechi în așteptarea unei perioade de stabilitate.

Fabrici închise

Cei mai mari producători auto ai lumii au suspendat activitatea fabricilor şi au trimis acasă angajaţii. Toyota Motor Corp a redus în unele luni producţia globală cu 40%, faţă de planul precedent, în urma deficitului de cipuri pentru industria auto.

Daimler este printre marii producători auto care au fost nevoiţi să-şi reducă producţia în 2021, alături de Volkswagen, Ford și alții.

Criza AdBlue

O altă problemă în industria auto este criza AdBlue. Producătorii europeni de AdBlue și-au limitat producția de aditiv din cauza creșterii prețurilor la gaze naturale. Producția scăzută în Europa de AdBlue și problemele de aprovizionare cu care se confruntă piața au condus la restrictionarea achizițiilor în mai multe țări.

Astfel, există riscul ca mii de vehicule din transporturi, cu motoare diesel Euro 5 și 6, să se oprească în toată Europa.

În octombrie, prețurile AdBlue au crescut brusc în mai multe țări europene. Transportatorii germani și francezi au solicitat intervenția guvernelor în privința creșterii prețurilor la motorină și AdBlue, iar asociația italiană Trasportiunito a tras un semnal de alarmă, deoarece livrările de AdBlue s-au epuizat în Italia din cauza achizițiilor în panică.

Tarife mai mari în transporturile rutiere europene de marfă

Cum soluția AdBlue este necesară camioanelor diesel pentru a funcționa și în plus șoferii au fost tot mai greu de găsit, transportatorii de marfă au decis să majoreze prețurile.

Valoarea de referință a tarifelor în transporturile rutiere europene de marfă arată că, pentru cel de-al treilea trimestru al anului, prețurile au atins niveluri istorice, determinate de o combinație între creșterea economică robustă, blocajele din lanțurile globale de aprovizionare, avansul costurilor și menținerea unei capacități reduse de transport.

Tarifele de transport vor continua să crească în continuare, pe măsură ce cererea sporește, iar capacitatea de transport rămâne redusă.

Lipsa șoferilor

Lipsa de șoferi nu se limitează, în 2021, doar la Marea Britanie, care a avut probleme din cauza Brexitului, care a înăsprit condițiile de intrare în Marea Britanie. Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de IRU, în Spania, deficitul de șoferi de camion ar putea ajunge la 10,2% în 2021, în creștere de la 7% în 2020.

În prezent, lipsa de șoferi este estimată la 40.000-50.000 de șoferi în Franța și la 65.000 de conducători auto profesioniști în Germania.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri