Pentru câteva ore, mașinile Tesla au început să se comporte într-un mod haotic, după un update de peste noapte la nivelul software-ului. Automobilele au început să frâneze brusc la viteze foarte mari, riscând producerea unor accidente, conform mărturiilor proprietarilor de la finalul lunii octombrie.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, s-a folosit de Twitter pentru a anunța problema cu software-ul și a promis că update-ul va fi retractat, potrivit The Washington Post.

În mod normal, un astfel de incident ar fi însemnat și sfârșitul pentru Musk, a cărui companie a încălcat de mai multe ori standardele impuse de autoritățile de reglementare.

Cu toate astea, la finalul lunii octombrie Tesla a raportat, neașteptat, problema către Național Highway Traffic Saftey Administration (NHTSA) – autoritatea din SUA în materie de siguranță rutieră și a emis o notificare în care detalia problema care ar fi putut afecta aproape 12.000 de vehicule.

Decizia celor de la conducerea Tesla a venit ca urmarea a avansului Administrației Biden în a implementa reglementăriile de de siguranță în ce privește sistemele avansate de asistență pentru șoferi (ADAS), cu precădere asupra metehnelor Tesla de a face reparații asupra unor update-uri fără a raporta problemele implicate.

Tot în luna octombrie, NHTSA a criticat public compania americană pentru că nu a emis o notificare privind un update de software care permitea mașinilor să detecteze mai bine vehiculele pentru situații de urgență în condiții de iluminare slabă.

Acest update a urmat lovirii mai multor astfel de autovehicule de urgență parcate de către mașini Tesla setate pe Autopilot. Nu a fost, cu siguranță, un caz singular de cricitism la adresa producătorului auto.

În prezent, dincolo de diferite update-uri, NHTSA investighează în sine software-ul Autopilot folosit de Tesla, aducând o potențială reglementare în schemă. Musk a atacat autoritățile federale de reglementare, însă reprezentații acestora au rămas neînduplecați.

Observatori ai industriei auto și experți în siguranță susțin că Tesla înțelege mesajul transmis, chiar dacă Musk continuă să fie combativ. Incidentele repetate prezintă potențiale urmări legale și financiare, potrivit acestora.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri