Mulți șoferi aleg să-și facă asigurarea oblogatorie online, o decizie care te scapă se drumuri și cozi. Practic, fără RCA nu poți merge cu mașina, ori o faci, dar pe riscul tău. Costurile, în caz de accident, se ridică la sume astronomice, mai ales dacă ai „norocul” să lovești vreun bolid de lux.

Asigurarea RCA reprezintă o asigurare obligatorie pentru proprietarii de mașini din România destinată să acopere cheltuielile în cazul daunelor provocate de către vehiculul asigurat, terților (altor vehicule, obiecte, persoane, inclusiv pasagerilor, mai puțin șoferului vinovat), acoperind chiar și cheltuielile în cazul deceselor.

Există sute de agenții autorizate sau platforme online de unde poți să-ți procuri o asigurare RCA. În rândurile următoare vei afla care sunt pașii de urmat ca să-ți faci o asigurare RCA online potrivită nevoilor tale.

Nu cumpăra de la primul site pe care ai intrat, ci caută să cercetezi piața

Internetul te ajută foarte mult atunci când trebuie să te informezi cu privire la aspectele asigurării. Toate detaliile de care ai nevoie sunt trecute în website-ul agențiilor autorizate să furnizeze asigurări pentru autovehicule.

Faptul că asigurările RCA pot fi făcute acum și online te ajută să stabilești un buget optim pe care să-l investești, dar și să găsești avantaje care te vor ajuta să iei o decizie mai rapidă.

Fără serie de șasiu și număr de înmatriculare nu poți face prea mare lucru

După ce ți-ai găsit asiguratorul ideal pentru mașină, trebuie să ai la îndemână informațiile necesare despre autovehicul, cum ar fi: numărul de înmatriculare și seria de șasiu. Dacă încă ai plăcuța de înmatriculare provizorie (cu numere roșii) nu poți să-ți faci o asigurare RCA online, dar poți să-ți procuri o poliță în vederea înmatriculării de la același asigurator (dacă acesta permite).

Dacă mașina ta este înmatriculată cu numere normale, ai posibilitatea să-ți alegi data la care asigurarea RCA intră în vigoare. Acest avantaj îți permite să decizi în funcție de data la care se virează salariul în contul personal. Beneficiile poliței de asigurare obligatorie pentru autovehicule se vor activa a doua zi după încheierea documentelor. Pe scurt, mașina nu va fi asigurată în ziua în care ai încheiat asigurarea RCA.

Cere o cotație, înainte de a încheia asigurarea

În funcție de mai mulți factori, cum ar fi istoricul accidentelor, capacitatea cilindrică, vârsta asiguratului, asiguratorul sau brokerul îți va crea o ofertă personalizată.

Mai mult, contează și scopul în care utilizezi autovehiculul. De exemplu, dacă ești obișnuit să călătorești mult în interes de serviciu sau pentru relaxare, cu siguranță vrei să ai o asigurare pentru a evita orice impediment întâmplat în afara localității de origine.

Informează-te foarte bine cu privire la evenimentele acoperite de asigurarea RCA, astfel încât să previi orice nelămurire în cazul unui accident auto. S-ar putea să constați că, de exemplu, ești asigurat împotriva inundațiilor, dar nu și dacă ai căzut cu mașina în râu. Mai mult, încearcă să nu folosești mașina pe durata zilei în care asigurarea nu este activată ca să nu întâmpini probleme. Nicioadată nu știi de unde apare câte un „grăbit la volan”, care ignoră semnele de circulație, iar singurul răspuns va fi „nu te-am văzut”.

Caută istoricul companiei de asigurări, ca să nu ai surprize neplăcute

Odată cu falimentul uneia dintre cele mai mari companii de asigurări, City Insurance, este bine să „sufli și în ciorbă”. De cele mai multe ori, te poți informa cât mai aproape de adevăr de pe forumurile automobilistice. Acolo, fiecare român își povestește neplăcerile sau, din contră, momentele de fericire, atunci când a avut de lucru cu o companie de asigurări. Autoritatea de Supraveghere Financiară avertizează că, în ultima perioadă, au fost active la nivelul pieței de asigurări din România, cu precădere pe clasa 15 de asigurări – Garanții, mai multe entități care nu sunt autorizate să desfășoare activitate de asigurare.

ASF precizează că entitățile care au dreptul să desfășoare activitate pe teritoriul României, prin intermediul libertății de a presta servicii, precum și în baza dreptului de stabilire, pot fi identificate în cadrul Registrului asigurătorilor și intermediarilor din SEE, care poate fi consultat pe pagina web a ASF. ASF informează în acest context că societatea TCS Insurance Company Of Ireland dac, înscrisă în cadrul Registrului, nu a emis până în prezent polițe pe teritoriul României. Prin urmare, activitățile de intermediere în asigurare, derulate în numele acestei societăți în România, nu sunt desfășurate conform prevederilor legale.

Dacă RCA este obligatorie, nu o ocoli pe cea facultativă - CASCO

Deși puțini români se îndreaptă și către asigurarea facultativă (CASCO), aceasta nu trebuie evitată. Mai ales când vorbim de mașini noi, destul de scumpe, unde de multe ori reparațiile ajung la sume foarte mari. Chiar dacă este descurajant, mai bine plătești o sumă în fiecare an, decât să fii nevoit să te împrumuți la bancă pentru a repara mașina. De multe ori, companiile de aisgurări, în funcție de situație, nu se mai încurcă cu repararea mașinii și o trec la daună totală.

Dauna totală ajută, uneori. Ce inseamna dauna totala? În momentul în care deții o poliță de asigurare facultativă CASCO, dauna totală se consideră în momentul în care costul de reparație al mașinii este mai mare decât suma asigurată prin poliță. În acel moment, este mai avantajos pentru asigurator să plătească suma asigurată, decât să cheltuielile de reparații.Atenție! Asiguratorul te va despagubi, în cazul în care altcineva a fost la volan în timpul accidentului, numai dacă ai stipulat în asigurare așa ceva.

Recomandări de la Autoritatea de Supraveghere Financiară

Cei de la ASF recomandă ca, înainte de încheierea unor contracte/polițe de asigurare, să verificați dacă:

  • societățile de asigurare care urmează să emită polițele de asigurare, precum și intermediarii implicați în activitatea de distribuție se regăsesc în Registrul public A.S.F.;
  • ofertele primite sunt autentice și valide, prin contactarea directă a societăților de asigurare implicate folosind informațiile de contact oficiale ale acestor entități. De asemenea, o atenție sporită trebuie acordată verificării calității persoanelor care intermediază sau recomandă folosirea produselor de asigurare respective.
  • Conform prevederilor legale (art. 12 din Legea nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări) este necesar să solicitați în mod expres societăților de asigurare și intermediarilor ca înainte de încheierea unui contract de asigurare să vă prezinte, în timp util, următoarele informații: identitatea și adresa acestora; calitatea de intermediar sau de asigurător deținută, după caz; registrul în care sunt înscriși și modalitățile prin care se poate verifica acest lucru.
  • Dacă identificați societăți de asigurare și/sau brokeri prin intermediul cărora primiți oferta, care nu se regăsesc în registrele publice menționate anterior, vă recomandăm să sesizați cât mai rapid A.S.F. și să furnizați informații privitoare la societatea de asigurare, intermediarul prin care a fost primită oferta, precum și orice documente disponibile primite de la aceștia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri