Atunci când ești șofer pe tir ești conștient de faptul că la fel ca orice alt autovehicul, și camionul trebuie să funcționeze perfect atunci când se află în trafic, din motive lesne de inteles. De aceea, întotdeauna sistemul de frânare trebuie mereu verificat cu atenție, astfel încât să nu existe niciun fel de problemă, iar când aceasta este prezentă, să fie remediată din timp.

În cazul unui camion, sau în orice caz a unui autovehicul de mari dimensiuni, orice mică problemă legată de sistemul de frânare trebuie rezolvată cât mai rapid, deoarece în caz contrar, manevrarea poate deveni foarte dificilă și nu de puține ori din acest motiv au loc incidente rutiere, unele dintre ele încheiate prin adevărate tragedii.

Există mai multe semnale prin care camionul tău îți poate atrage atenția că ar putea exista unele probleme cu sistemul de frânare. Ți le vom prezenta și noi, pe scurt.

Lumina de frâne se aprinde

La bordul oricărui camion există ceea ce se numește lumină pentru frâne. În momentul în care este aprinsă și arată culorile galbenă sau roșie, este semnalul care îți aduce la cunoștință că se impune o vizită la un service specializat pentru o inspecție a frânelor.

La frânare se simt vibrații puternice

Nu ai cum să conduci un camion sau orice autovehicul fără să frânezi, iar în momentul în care treci la fapte și simți unele vibrații, atunci este clar că există o problemă la sistemul de frânare. Cel mai probabil este vorba despre un rotor inegal, dar este mai bine să mergi la un service ca să primești un răspuns clar. Vibrațiile intense se simt și atunci când există o deteriorare a componentelor de frânare din cauza instalării incorecte a piuliței atunci când au fost schimbate anvelopele.

Scurgere de lichide

Atunci când pedala de frână se simte ”moale” la apăsarea ei, este posibil să existe o scurgere a lichidului de frâne. Din nou, recomandarea de mai sus rămâne valabilă, cea legată de prezentarea la un service specializat, pentru a descoperi și remedia problema, înainte ca aceasta să devină mult mai gravă.

Camionul ”trage” în lateral

În momentul în care ai apăsat pedala de frână simți cum camionul pe care îl conduci ”trage” într-o parte? Atunci situația este clară: există toate șansele ca un furtun care ține de sistemul de frânare să nu mai funcționeze așa cum trebuie. Cum, cel mai probabil faci drumuri lungi, nu trebui să o lași nerezolvată și să te bazezi doar pe faptul că știi tu cum să ții sub control mașina.

”Salturi” la frânarea ușoară

Atunci când camionul are o viteză mare și frânezi brusc, este normal să ai parte de acele ”salturi”, cum le numesc șoferii. Dacă însă acestea au loc atunci când viteza este una redusă și doar frânezi ușor, atunci nu este chiar bine, și sistemul de frânare are nevoie de ”tratament” de specialitate.

Ce măsuri să iei pentru ca sistemul de frânare să meargă ceas?

Rolul sistemului de frânare este esențial atunci când vine vorba despre condusul în siguranță în trafic. Nu numai în ceea ce te privește, ci și pe ceilalți participanți la trafic. De aceea, pentru a evita ca astfel de incidente să aibă loc, trebuie să iei unele măsuri, pe care ți le prezentăm și noi.

Schimbarea plăcuțelor de frână

Dacă în urma unui control s-a observat că plăcuțele de frână sunt uzate, atunci acestea trebuie schimbate cât mai repede. Alege acele piese care sunt de o bună calitate, pentru că aici nu este cazul să mergi pe principiul ”merge și așa”. Mai ții minte Aro, Raba? Atunci cel mai probabil ai înțeles deja ce vrem să subliniem în aceste rânduri. Aro era, și încă mai este, considerat jeep-ul românesc, era ieftin si usor de intretinut si avea un grad ridicat de fiabilitate. Piesele acestuia, ca si cele Raba, erau recunoscute pentru siguranța autovehiculelor. Și în prezent, piesele Raba sunt unele excelente, deoarece aici chiar sunt respectate acele standard de calitate. De asemenea, au știut cum să se adapteze, inclusiv atunci când vine vorba despre acele vehicule speciale. Printre altele, a început să vândă pe piața occidental osii pentru mașini cu frână umedă. Pentru a nu exista probleme, piesele lor sunt supuse unor teste foarte dure, și doar cele care trec de această examinare ajung mai târziu să fie scoase spre vânzare. Mașinile produse de ei, dar și piesele de schimb, sunt tot mai apreciate în ultima vreme pentru că nu se face rabat la calitate, și în fiecare an dezvoltă subansambluri. Sistemele de frânare ale lor sunt printre cele mai bune, de aceea ți-am vorbit, pe scurt, despre ele, atunci când a fost vorba despre schimbarea plăcuțelor de frână.

Verificarea periodică a discurilor de frână

Niciodată nu trebuie să pleci la un drum lung fără ca înainte să verifici bine discurile de frână, și dacă este necesar, acestea trebuie înlocuite. Chiar dacă au o rezistență și durată de viață destul de ridicată, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, sau a distanțelor mari parcurse, acestea se uzează, caz în care se impune înlocuirea lor.

Schimbă lichidul de frână

Simpla schimbare a lichidului de frână contribuie la o funcționare mai bună a sistemului de frânare, deoarece în acest fel sunt eliminate o mulțime de impurități care îl afectează.

Verifică garniturile de etanșeitate

Dacă tot ai înlocuit plăcuțele de frână ori poate discurile, schimbă și garniturile de etanșeitate, pentru că mărești buna funcționare a sistemului de frânare.

Sursa foto: Agronord.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri