Maserati, brand-ul de lux din portofoliul Stellantis, are drumul său separat în cadrul grupului, iar o posibilă listare pe bursă este luată acum în calcul, înaintea unui val de lansări de modele noi electrice care împing marca italiană către viitor.

Maserati, unul dintre numele de tradiție din arena producătorilor italieni de mașini sport, este o opțiune atrăgătoare pentru gigantul Stellantis în vederea unei posibile listări pe bursă. Deși italienii n-au vândut decât 17.000 de mașini în primele nouă luni ale anului, prestigiul aparte al mărcii, dar și rețeaua sa de dealeri separată de dealerii Stellantis sunt argumente ce susțin ideea listării. Cu toate acestea, o decizie de acest gen nu se întrevede în viitorul imediat, subliniază Autocar.

„La un moment dat, Maserati ar putea să reprezinte un IPO atractiv care-și poate găsi locul său pe piață,” a declarat Richard Palmer, CFO-ul mărcii, în timpul întâlnirii prijeluite de anunțul rezultatelor financiare din trimestrul al treilea. În total, marca tridentului a generat venituri de 1,6 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului, dar profitul nu a fost făcut public.

Dacă Stellantis va lua deciza să ofere public o parte din acțiunile Maserati în vederea listării companiei, atunci cunoscutul rival al Ferrari s-ar alătura mărcii din Maranello, dar și altor nume importante din piață care sunt deja pe bursă. Cazul Porsche, pe care l-am descris pe larg în septembrie, este unul aparte, marca germană a atras de la investitorii de pe bursă 20 de miliarde de euro care au intrat în buzunarul grupului Volkswagen în urma listării. Aston Martin n-a avut, însă același succes, după IPO-ul din 2018 cotația acțiunilor prăbușindu-se.

Căderea acțiunilor mărcii de mașini preferate a lui James Bond a venit și în contextul în care compania înregistrează, în continuare, pierderi notabile. Maserati nu este, la rândul său, străină de perioade tulburi, dar, acum, aflată sub umbrela Stellantis, marca are un plan de creștere pe viitor ce întrevede trecerea la mașini electrice în 2030. Pentru a ajunge la un portofoliu compus integral din modele electrice, Maserati va lansa mai multe modele noi în următorii ani.

Prima lansare important, anume versiunea electrică a SUV-ului Grecale, este programată pentru 2023. După rivalul lui Macan va urma o variantă electrică (sub brand-ul Folgore) a coupe-ului GranTurismo, care va fi disponibilă din a doua jumătate a anului viitor. Până în 2025, Maserati va lansa și o nouă generație a berlinei Quattroporte și, în plus, este în lucru și un înlocuitor pentru SUV-ul Levante.

Sursa foto: Shutterstock / Mike Mareen

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri