Mini readuce în oferta sa din SUA modele echipate cu cutii de viteze manuale și, în întâmpinarea șoferilor care n-au mai mers niciodată cu mașini de acest fel, deschide și o școală unde doritorii pot fi intstruiți în arta insolită a pedalei de ambreiaj.

Lista vietăților pe cale de dispariție de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii ar trebui să conțină și cutia de viteze manuală. Față de anul 1995, vânzările de mașini echipate cu cutii manuale au scăzut cu 89,5% în SUA, conform datelor din 2020. Astfel, dacă la mijlocul aniilor '90 aproape 29% din mașinile comercializate peste Ocean erau manuale, astăzi, procentul este de doar 2,4%. Prăbușirea cererii este atât de accentuată încât doar 13% din mașinile de pe piața americană sunt disponibile și cu cutii manuale, față de aproape 40 de procente în urmă cu un deceniu.

Conform unui analist al Edmunds.com, unul dintre cele mai mari portaluri pentru informare despre domeniul auto din SUA, viața producătorilor auto se va simplifica în momentul în care cutia de viteze manuală va fi scoasă, definitiv, la pensie. „Este dificil pentru constructori să ofere și mașini automate, și manuale,” afirmă Ivan Drury, citat de Reader's Digest.

Mini ignoră, însă, trend-urile și a decis să ofere, din nou, cutia manuală pe modelele din gama americană. Aducând un plus de „pasiune și distracție” în experiența condusului, cutia manuală a fost anterior scoasă din oferta Mini în luna mai. La acel moment, producătorul aflat sub umbrela BMW dădea vina pe problemele de pe lanțul de aprovizionare cu componente.

În SUA, legea nu cere unui șofer care a condus întreaga lui viață mașini cu cutie automată să mai treacă prin vreun curs suplimentar pentru a ieși pe drumurile publice cu o mașină cu cutie manuală. Tocmai aici își face loc și școala celor de la Mini, scopul ei fiind acela de a aduce elemente introductive despre condusul mașinilor manuale. Cursul este deschis atât tinerilor, care n-au văzut o pedală de ambreiaj în viața lor, dar și șoferilor cu experiență care n-au mai mers de ani buni cu o mașină manuală.

Cei interesați trebuie să se îndrepte către BMW Performance Center din California unde se derulează și aceste cursuri care includ și elemente de condus defensiv. Centrul BMW a fost deschis în 1999, iar cursurile pe modele Mini au început în 2016. La finele cursului, participanții vor avea de înfruntat o probă contra-cronometru pentru a-și demonstra capacitățile.

Situația șoferilor cu carnet obținut pe o mașină automată în Europa

În multe țări din Europa se face distincția între un permis auto obținut de cineva care a făcut școala de șoferi pe o mașină cu cutie manuală, respectiv ciineva care a parcurs orele de școală la volanul unei mașini cu cutie automată. Aceeași situație este și în România, unde Ordinul nr. 574/2005 specifică prezența codului 78 pe partea din spate a permisului, element de identificare pentru permisele celor care au făcut școala de șoferi pe mașini automate.

În ciuda existenței acelui cod, considerat de unii ca fiind un cod de restricție, legislația nu prevede sancțiuni în situația în care un șofer care a absolvit școala pe o mașină automată este prind la volanul unei mașini manuale. În alte țări, însă, situația este clar legiferată. Uniunea Europeană lasă în sarcina statelor membre legiferarea acestui aspect.

Electrificarea, sursa revirimentului cutiei manuale

Pașii inevitabili făcuți de industria auto către electrificare vor transforma, într-un viitor deloc îndepărtat, mașinile cu motor termic în obiecte apreciate mai degrabă de pasionați. Astfel, spune Henry Catchpole, jurnalist auto citat de ABC News, mașinile „tradiționale” vor recăpăta un caracter analog, deoarece șoferii care încă se agață de motorul cu combustie internă caută și elementele de conexiune dintre șofer și mașină, cutia manuală fiind esențială în acest context.

Producătorii auto vor echipa în continuare cu cutii manuale mașinile sport și cele cu un caracter aparte, spune Catchpole, referindu-se la modele ca Nissan-ul 400Z, Honda Civic Type R sau Ford Mustang. În plus, chiar și într-un viitor electric ar putea să persiste versiuni ale cutiei de viteze manuale, astfel de soluții fiind deja testate. Producătorii de cutii de viteze au anunțat că industria trece printr-o perioadă de expansiune, iar valoarea întregului segment de producători de transmisii auto va crește de la ciirca 145 de miliarde de dolari în 2020, la 250 de miliarde de dolari în 2030.

Sursa foto: Jonathan Weiss / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri