SsangYong este cel mai vechi nume din industria auto coreeană, dar compania este, în continuare, bântuită de reputația discutabilă din anii în care oferea publicului unele dintre cele mai ciudate SUV-uri și crossovere de pe piață. Rodius, Actyon sau Kyron au provocat vâlvă în anii 2000 grație design-ului ieșit din comun, modelele fiind adesea vizate în topurile cu cele mai urâte mașini din istorie. Acum, SsangYong vrea să lase în urmă această „moștenire” și va deveni KG Mobility.

SsangYong este un nume menționat adesea de pasionații auto în discuțiile ocazionale cu privire la modele de mașini cu design-uri discutabile. Pontiac Aztek, AMC Gremlin sau Fiat Multipla sunt suspecții de serviciu în topurile de pe internet, dar mai toate includ și un SsangYong. Fie că este vorba de Rodius, monovolumul cu proporții hilare, Actyon, crossover-ul cu o parte frontală ce sfidează fizica sau Kyron, SUV-ul care îmbină vreo trei limbaje de design pe o singură caroserie. Toate aceste modele au apărut în urmă cu aproape 20 de ani, iar SsangYong insista, pe atunci, să nu aibă o linie stilistică unitară.

SsangYong Actyon are o formă care a devenit populară în ultimii ani, dar care era ciudată în 2007

De atunci, însă, lucrurile s-au schimbat, iar SsangYong este în primele trei cele mai populare mărci pe piața din Coreea de Sud. În plus, din 2022, marca are și un proprietar nou. KG Group, un gigant ce activează în domeniile oțelăriei și al chimiei, a achiziționat SsangYong în iunie contra sumei de 907 milioane de dolari. Astfel s-a încheiat o perioadă dificilă pentru SsangYong care s-a întins pe aproape doi ani, de la momentul în care indienii de la Mahindra au decis să vândă cota majoritară de 75% pe care o dețineau în SsangYong, care adunase datorii de 184 milioane de dolari. A urmat apoi falimentul, tentativa de achiziție a Edison Motors și, în fine, apariția salvatorilor de la KG Group.

Această adevărată saga a venit, însă, după reinventarea SsangYong, coreenii abandonând design-urile ciudate cam în jurul anului 2010, când multe modele au fost redesenate sau, pur și simplu, înlocuite. Astăzi, gama SsangYong include modele precum Rexton, Musso, Korando și Tivoli. Toate acestea sunt SUV-uri sau crossovere, cu excepția lui Musso Grand care este o camionetă double cab. Toate arată modern, dar nu ies în evidență prin aspect și nici nu se află în topul preferințelor clienților din România.

Rodius arată oarecum acceptabil din față, de aceea vi-l arătăm din spate

Schimbarea de nume, motivată și de imaginea nefastă

Președintele KG Group, Kwak Jea-sun, a anunțat că următoarele modele ce vor fi vândute în viitor vor purta sigla KG Mobility, iar numele SsangYong nu va mai fi utilizat, conform Korean Herald. „Numele SsangYong a strâns mulți fani și o mulțime de amintiri frumoase, dar aduce cu sine și o imagine nefastă,” a declarat Kwak, vorbind în timpul unei adunări a Asociației Jurnaliștilor Auto din Coreea de Sud. „De acum încolo, toate mașinile noastre vor purta numele KG, dar asta nu va altera în vreun fel istoria SsangYong Motors.”

Originile SsangYong datează de la mijlocul aniilor '50 (odată cu fondarea Ha Dong-hwan Motor Works), dar numele comercial cunoscut astăzi a apărut abia în anii '80. SsangYong s-a aflat, de-a lungul istoriei sale, și sub aripa Daewoo, dar și a chinezilor de la SAIC. Următorul pas pentru schimbarea numelui este reprezentat de acceptul board-ului de shareholderi, iar un vot va fi dat în acest sens în luna martie.

SsangYong Kyron are un nume similar cu cea mai rapidă mașină din lume

Kwak a admis că schimbarea de identitate nu este deloc ușoară, ea venind cu o schimbare completă la nivel de marketing, compania schimbându-și, cel mai probabil, direcția, devenind una concentrată pe mobilitate modernă pe mai multe paliere. Rămâne de văzut și dacă, sub noul brand, SsangYong va încerca să intre și pe alte piețe sau dacă își va restructura portofoliul. Kwak nu a dat semnale în acest sens, dar SsangYong a lansat în vară SUV-ul Torres pentru piața din Coreea. Este vorba de un SUV electric care va ajunge și în Europa anul acesta.

Sursa foto: VanderWolf Images / Shutterstock.com, SsangYong

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri