Așteptarea a luat sfârșit. După cinci ani de muncă intensă, talibanii au reușit să prezinte lumii întregi primul lor supercar. Denumit Mada 9, prototipul a fost văzut în public pentru prima dată la finele lui decembrie, fiind calificat de oficialități drept o realizare „onorabilă” pentru întreaga țară. Nu se știu date cu privire la performanțe, dar talibanii promit o variantă electrică în viitor.

Poate părea greu de crezut, dar talibanii își fac timp și pentru alte tipuri de activități, atunci când nu sunt ocupați să se opună dreptului femeilor de a primi o educație superioară. Printre aceste activități se numără, în mod total neașteptat, construcția de mașini. În 2020, o companie locală, Amin Noor Industrial Comp., prezenta niște uitilitare care se lăudau cu propulsia lor hibridă, fiind echipate cu baterii și cu panouri solare. Variante cu motorizări obișnuite erau și ele disponibile, dar asta nu indica direcția urmată de industria auto locală.

Următoarea lansare importantă a unui producător din Afghanistan s-a produs în ultimele zile ale lui 2022, departe de ochii potențialilor rivali europeni. Rezultatul muncii de cinci ani a unei echipe formate din 30 de ingineri și designeri, ENTOP Mada 9 este cea mai nouă mașină afghană și, totodată, primul supercar produs în țara din Asia centrală.

Deși Afghanistan are cam la fel de multe drumuri asfaltate câte sunt și cele de pământ, cei de la Institutul Tehnic Vocațional Afghan din Kabul au decis, în urmă cu cinci ani, că a venit vremea ca țara să se poată lăuda cu propria mașină sport. Deși țări din regiune care sunt mai dezvoltate din punctul de vedere al industriei auto, așa cum este Iranul, se concentrează pe producția de mașini mici sau vehicule utilitare, talibanii și-au dorit să creeze ceva diferit, un model cu care să iasă în față și în afara granițelor țării.

Ce se ascunde sub caroseria lui ENTOP Mada 9

Mașina sport din Afghanistan a fost, o vreme, similară cu o glumă spusă de 1 aprilie, mulți fiind neîncrezători că un asemenea proiect ar putea fi finalizat. Cu toate acestea, mai multe imagini, ce afișau prototipul într-o fază finală a producției, au apărut pe internet în noiembrie și s-au viralizat rapid. Cu un PIB pe cap de locuitor de nici 400 de dolari (în cazul României, PIB-ul pe cap de locuitor se apropie de 15.000 de dolari conform Băncii Mondiale), Afghanistan-ul nu este tocmai națiunea la care te-ai gândi când iei în calcul costurile necesare construcției unui supercar.

Probabil de aceea dezvoltarea lui Mada 9 a fost, adesea, greoaie, afghanii recurgând la o formulă clasică pentru primul prototip. Astfel, deși caroseria preia anumite elemente de design de la Citroen GT sau de la Jaguar C-X75, sub elementele de fbră de sticlă și materiale compozite se află un șasiu tubular de care se prinde suspensia de tip pushrod. Motorul, montat median-spate are o sursă modestă, anume o Toyota Corolla, relatează Daily Mail.

Nu știm exact care agregat Toyota a fost folosit, dar cel mai puternic motor disponibil pe generația actuală (E210) este oferit pe varianta sportivă GR Corolla, anume motorul G16E-GTS turbo cu trei cilindri în linie de 1.600 cmc care dezvoltă 300 de cai putere. Este puțin probabil ca talibanii, rupți de lumea exterioară după plecarea trupelor americane, să fi pus mâna pe motorul unei mașini de peste 40.000 de euro, deci performanțele ar putea fi foarte modeste. Poate acesta este și motivul pentru care mașina nu este văzută în mișcare în aproape niciun clip video în care apare.

Ghulam Haidar Shahamat, șeful programului de la Institutul din Kabul, a declarat că motorul a fost modificat pentru performanțe sporite, dar nu a intrat în detalii, mulțumindu-se să menționeze că un tren de rulare electrificat face parte din planurile de viitor. Însuși Ministrul Educației din Afghanistan a fost prezent la lansarea mașinii, care a avut loc la sediul ENTOP, acesta vorbind despre virtuțile statului condus de talibani, dar și despre progresele pe parte științifică și tehnică care se facă în Afghanistan.

În prezent, talibanii susțin că-și doresc să prezinte mașina la mai multe saloane auto internaționale, dar asta pare puțin probabil când vorbim despre un stat care-și petrece majoritatea timpului călcând în picioare drepturile omului. Cert este că, în timp ce state precum Arabia Saudită sau Rusia au încercat sau încearcă în continuare să-și spele imaginea prin sport („sportswashing”), talibanii par că încearcă să facă același lucru... cu o mașină!

Sursa foto: ENTOP

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri