Actuala administraţie şi-a propus reabilitarea a 50 de kilometri de linie de tramvai, astfel încât toată reţeaua din Bucureşti să fie modernizată, a declarat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, conform Agerpres.

"Bucureştiul are o reţea de tramvai de aproximativ 150 de kilometri, mai puţin de 100 au fost făcuţi în anul 2000, printr-o finanţare de la BEI, şi noi ne-am propus să reabilităm restul de 50 de kilometri, astfel încât toată reţeaua de tramvai din Bucureşti să fie reabilitată. STB-ul a făcut documentaţia şi în baza acesteia am făcut o procedură de achiziţie pentru proiectare şi execuţie pentru 16 loturi. Din aceste 16 loturi, au fost atribuite şi semnate contracte pentru 11”, a spus edilul general.

„A mai fost un lot special, pentru care era făcută şi proiectarea, lotul de la linia 5, pentru care, de asemenea, a fost atribuit şi semnat contractul. Deci avem 12 loturi, iar cele patru care nu s-au atribuit au fost comasate şi vor ieşi în achiziţie săptămâna viitoare. De asemenea, lucrarea din Prelungirea Ghencea, pentru care vom ieşi în achiziţie săptămâna viitoare, presupune un tronson nou de tramvai de 5 kilometri", a precizat Nicuşor Dan.

Conform Primăriei Capitalei, până acum s-au semnat contractele pentru modernizarea a 11 linii cu o lungime de 22 de kilometri, urmând să se lanseze licitaţie, pentru a doua oară, pentru alţi 20. Potrivit primarului general, o parte din finanţarea pentru aceste lucrări se face prin Programul Operaţional Regional 2021 - 2027, urmând ca PMB să aplice pentru suma de 300 de milioane de euro.

"În ceea ce priveşte finanţarea pentru aceste lucrări, pe Programul Operaţional Regional 2021 - 2027 avem o sumă de 300 de milioane de euro pentru Bucureşti - Ilfov şi, imediat ce ghidul va fi publicat, vom aplica pentru finanţare pentru aceşti bani, restul de bani vor fi obţinuţi din împrumuturi care sunt scutite de la plafon şi pentru asta am avut deja discuţie preliminară cu Banca Europeană de Investiţii şi cu Banca Mondială", a explicat el.

Nicuşor Dan a precizat că se aşteaptă şi lansarea ghidului pentru completarea parcului de tramvaie.

"Pentru tramvaie noi, pentru cele cu care suntem în contract, în momentul de faţă suntem la 62 şi până la sfârşitul anului vom fi la 70, livrate de ASTRA Arad în baza contractului (...), până când o să ajungem la 100 de tramvaie. Bucureştiul mai are nevoie de 250, s-a făcut studiu de oportunitate. Aşteptăm, de asemenea, lansarea ghidului pentru a accesa bani", a transmis primarul general. El a completat că sunt în elaborare şi patru studii de fezabilitate pentru realizarea de noi linii de tramvai.

"În ceea ce priveşte ambiţia noastră pentru linii noi, avem în curs de desfăşurare elaborarea a patru studii de fezabilitate. Unul pentru Piaţa Unirii, astfel încât să facem nişte diagonale care să străbată centrul oraşului, (...) unul pentru partea de sud-est a inelului median, unul pentru prelungirea tramvaiului de la Aeroportul Băneasa până la Centrul Comercial de pe Bucureşti - Ploieşti şi unul pentru prelungirea tramvaiului pe Bucureşti - Târgovişte până la centrele comerciale", a menţionat Nicuşor Dan.

Şeful Direcţiei de Infrastructură din Primăria Capitalei, Cătălin Aflat, a menţionat că finanţarea pentru cei 50 de kilometri de linie de tramvai se ridică la aproape 475 de milioane de euro plus TVA.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri