Tesla a decis creșterea prețurilor celui mai popular model al său pe anumite piețe europene, conform unui anunț al constructorului american. Tesla Model Y, mașina-reper de pe Bătrânul continent în materie de vânzări, va deveni mai scump.

Elon Musk a demonstrat anul trecut că publicul stă la coadă pentru un automobil electric dacă poți oferi un produs atractiv cu un preț acceptabil. Acum, însă, acest preț va crește pe mai multe piețe europene, asta după ce Tesla a decis umflarea prețurilor și în Statele Unite. Tesla Model Y, mașina care a dominat topurile vânzărilor din Europa în 2023 și a bătut Dacia Sandero în drumul către titlul de best-seller, va fi mai scumpă cu 2.000 de euro, dar nu peste tot.

Crossoverul compact, care a fost cel mai bine vândut model nou și în restul lumii, se va scumpi doar pe anumite piețe europene, lista completă ne fiind încă publicată de Tesla. Ceea ce știm este că prețurile vor crește cu 2.000 de euro începând cu 22 martie, iar din 1 aprilie Model Y va fi mai scumpă cu 1.000 de dolari și în Statele Unite. Acolo, versiunea cu tracțiune spate este deja mai scumpă cu 5.000 de dolari (de la $43.990 la $48.990).

„Acesta este marea dilemă din industria producătoare: în timp ce uzinele trebuie să funcționeze zilnic, pentru a asigura un anumit nivel de eficiență, cererea din piață este sezonieră”, a explicat Elon Musk într-o postare pe X.com, platformă socială pe care Tesla a făcut anunțul. Cu alte cuvinte, americanii fac un pas în spate pentru a recupera din pierderile suferite în urma războiului de prețuri declanșat anul trecut de CEO-ul mulimiliardar.

În 2023, Musk a lansat o „tiradă” împotriva mărcilor tradiționale, scăzând succesiv mai multor mașini din gamă pentru a crește nivelul vânzărilor. Efectul a fost vizibil în piață, mai mulți producători fiind obligați să răspundă cu reduceri proprii, dar asta a lovit în marjele de profit ale Tesla. Acum, odată cu scăderea interesului pentru EV-uri cel puțin pe anumite piețe (inclusiv în mai multe țări europene), Tesla revine la prețuri mai mari.

În ianuarie, Tesla a anunțat că creșterea vânzărilor va fi mult încetinită în acest an. Musk consideră că, acum, piața se află „între două valuri” de interes pentru EV-uri, în contextul în care majoritatea celor care își doreau deja o mașină electrică sau care erau pasionați de noile tehnologii au cumpărat deja un astfel de automobil. Acum, producătorii trebuie să vină cu produse care să-i atragă și pe cei care compară direct EV-urile cu mașinile cu motoare termice. În acest sens, Tesla lucrează la „Project Redwood”, un model ieftin (care s-ar putea numi Tesla Model 1) ce va fi lansat anul viitor.

În prezent, în România, o Tesla Model Y începe de la 42.990 euro, în timp ce Model Y Long Range este 49.990 euro. Versiunea de top, Model Y Performance, costă 55.990 euro, iar Tesla recomandă celor ce vor să securizeze o mașină la prețurile curente, să comande prin platforma online. Nu se știe, însă, dacă România se numără printre statele în care se vor efectua scumpiri.

Sursa foto: Tesla

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri