19 Noiembrie 2008

Ford isi vinde actiunile de la Mazda

Producatorul auto japonez Mazda a facut publica intentia principalului sau actionar, grupul american Ford, de a vinde o participatie de 20,4% din pachetul de 33,4% pe care il poseda, pentru a-si spori lichiditatile, transmite AFP.

Valoarea tranzactiei, raportata la cotatia titlurilor Mazda din inchiderea sedintei bursiere, este evaluata la 53,22 miliarde yeni (425 milioane euro), informeaza NewsIn.

Specialistii se asteapta ca producatorul auto japonez, care la sfarsitul lui septembrie detinea lichiditati in de 215 miliarde yeni, sa rascumpere o parte a titlurilor, potrivit Reuters.

Ford si Mazda utilizeaza in comun platforme de constructie si detin in parteneriat fabrici de ansamblare in Statele Unite, Thailanda si China.

Scaderea vanzarilor din sectorul auto, cauzata de criza financiara mondiala, a dus la deprecierea titlurilor Ford si la diminuarea lichiditatilor grupului american, care a raportat pierderi operationale de 2,98 miliarde dolari, in al treilea trimestru.

La inceputul acestui an, Ford a vandut marcile Jaguar si Land Rover producatorului auto indian Tata Motors, cautand un posibil cumparator si pentru divizia Volvo Cars.

Principalele companii auto americane, General Motors, Ford Motor si Chrysler, au solicitat ajutor federal pentru continuarea activitatii, estimandu-se ca directorii executivi ai celor trei companii sa-si intensifice solicitarile in cadrul audierilor din Congres, ce vor incepe azi.



Citeste si