1 Decembrie 2011

Romanii care lucreaza de Ziua Nationala. Ce primesc in schimb?



1 decembrie ar trebui sa fie ziua in care toti romanii sa se opreasca din ceea ce fac si sa isi sarbatoreasca tara. Cu toate acestea, in multe domenii angajatii vor veni la munca la fel ca intr-o zi normala din an.

Cum profita retailul modern de pe urma sarbatorilor

Pentru ca romanii merg la cumparaturi in orice zi din an, cele mai multe dintre marile magazine vor avea program normal si de Ziua Nationala.

"In data de 1 decembrie, in magazine, numarul de angajati va fi acelasi ca intr-o zi normala de munca. Personalul serviciilor suport va sta, insa, acasa in marea lui majoritate. Prin natura activitatii noastre, zilele de sarbatoare legala sunt generatoare de cifra de afaceri si de un aflux important de clienti, asadar prezenta angajatilor la locul de munca este foarte importanta", a declarat pentru Wall-Street.ro Anca Decu, responsabil HR Cora Romania.

Ea a adaugat ca angajatii vor primi un spor la salariu de 100% pentru orele de sarbatoare lucrate si vor beneficia, de asemenea, si de ore libere. Cora are 4.000 de angajati care lucreaza in opt magazine si servicii suport.

Si angajatii lantului de supermarketuri Profi vor fi la dispozitia clientilor in ziua de 1 decembrie.

"Avand in vedere ca suntem magazin cu profil de comert alimentar si comercializam alimente de stricta necesitate, activitatea acestor oameni este foarte importanta; de aceea, echipa a luat masurile ce se impun ca sa fim la dispozitia clientilor si in data de 1, iar angajatii respectivi vor fi remunerati suplimentar", au declarat reprezentantii Profi.


Romanii mananca in oras: Ce restaurante sunt deschise

Si pentru ca romanii sa se poata relaxa si sa poata servi preparate gustoase de ziua lor multe restaurante si fast-food-uri vor fi deschise in ziua de 1 decembrie.

“Cei de la birouri vor fi liberi de 1 decembrie conform politicii companiei. In cazul restaurantelor, fiind o afacere care merge 7 zile pe saptamana, 365 zile pe an, acestea trebuie sa functioneze si atunci. Programele se fac permanent in felul acesta, iar beneficiile sunt aceleasi ca intotdeauna, conform contractului semnat de fiecare angajat cu compania”, spun reprezentantii KFC.

Si angajatii Wu Xing vor lucra de Ziua Nationala.

"Pentru noi, va fi un weekend prelungit, doua weekenduri intr-unul. Vom aplica acelasi model de business ca si in restul timpului si il vom trata ca atare. Nu e nimic neobisnuit pentru noi. Angajatii vor fi platiti dublul unei zile normale de munca sau isi vor lua o zi libera. Fiecare la alegere", spun reprezentantii Wu Xing.

De asemenea, restaurantul The Harbour amplasat in Piata Amzei, in centrul Bucurestiului, va fi deschis de Ziua Nationala.

"Au ales sa lucreze mai bine de 50% din angajati, iar acestia vor fi platiti dublul unei zile normale de munca. Fiind vorba de alimentatie publica, activitatea lor este imperios necesara. Mai ales ca in zilele libere de 1 decembrie, multi romani vor alege sa manance in oras, si astfel volumul de munca se dubleaza fata de obicei", a spus Ioana Istrati, director The Harbour.




In hoteluri se munceste la "foc continuu"

Pentru strainii care vor sa vada cum sarbatoresc romanii Ziua Nationala si nu numai, hotelurile vor lucra conform graficelor.

"Fiind o societate cu «foc continuu», angajatii din operational lucreaza in ture (receptioneri, cameriste, bucatari, ospatari, barmani, curieri sau personal tehnic si administrativ). Astfel, pe 1 decembrie vor lucra toti cei care sunt pe tura, conform graficului de lucru. Acestia asigura functionarea hotelurilor cu toate punctele de lucru", au declarat reprezentantii Continental Hotels.

Potrivit acestora, angajatii care lucreaza in ziua de 1 decembrie primesc benefii conform legislatiei in vigoare, a contractului de munca si a Codului Muncii.

Continental Hotels numara are 830 angajati.


Pentru siguranta romanilor, unitatile medicale vor fi deschise

Pentru ca romanii pofticiosi care nu se pot stapani in fata delicateselor pregatite cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, multe dintre unitatile medicale private vor fi deschise.

"O serie din unitatile noastre vor functiona pe 1 decembrie, cu personalul medical aferent", au declarat reprezentantii retelei mediale private Regina Maria.

Pentru acestia, ziua de 1 decembrie va fi compensata prin "timp liber sau financiar similar unei zile de weekend, si anume dublul unei zile normale".

Multe companii vor produce alimente si bauturi de Ziua Nationala

Cum romanilor le place sa consume mult, companiile producatoare de alimente si bauturi vor lucra si in ziua de 1 decembrie.

"Toti angajatii La Fantana vor lucra in data de 1 decembrie deoarece suntem un furnizor de servicii si pentru companiile din Romania care sunt nevoite sa lucreze de Ziua Nationala, datorita specificului domeniului lor de activitate. Activitatea angajatilor La Fantana este absolut necesara pentru a putea satisface cerintele clientilor nostri care au nevoie de apa si in data de 1 decembrie", a declarat Iuliana Florea, HR Director La Fantana Romania.

Ea a adaugat ca angajatii La Fantana vor beneficia de zi libera in data de 30 decembrie, in schimbul zilei lucrate de 1 decembrie.

"In data de 1 decembrie, avand in vedere specificul activitatilor din respectivele puncte de lucru, vin la serviciu salariatii care lucreaza in fermele de crestere a pasarilor, in departamentul de vanzari si serviciile suport ale operatorului logistic. Acestia reprezinta in jur de 50 % din totalul salariatilor Agricola Bacau. Si angajatii nostri de la magazinele proprii vor lucra in data de 1 decembrie, intr-un singur schimb si doar 6 ore (cu exceptia unor magazine din Bucuresti care sunt localizate in cladirile unor piete agroalimentare ce vor fi inchise, in data de 1 decembrie)", a declarat Grigore Horoi, presedinte Agricola Bacau.

Angajatii care lucreaza in data de 1 decembrie vor primi, conform Codului muncii, dublul de timp liber in compensatie, in urmatoarele 30 de zile calendaristice.


Ce banci vor fi deschise de 1 decembrie

Pentru cei care nu si-au platit ratele sau se gandesc sa ia un credit pentru sarbatori, multe unitati bancare vor fi deschise de Ziua Nationala.

"Ziua de 1 decembrie este zi nelucratoare in unitatile Raiffeisen Bank, cu exceptia unitatilor din cadrul hypermarketurilor si a mallurilor", se arata intr-un comunicat al bancii.

Astfel, unitatile bancare vor fi deschise intre 6 si 12 ore in functie de locatie.

Banca Comerciala Romana(BCR) a anuntat ca unitatile teritoriale retail si centrele de afaceri corporate nu vor avea program cu publicul in ziua de 1 decembrie, insa va fi asigurata alimentarea cu cash a bancomatelor, a automatelor de schimb valutar si a masinilor multifunctionale. De asemenea, posesorii de carduri BCR vor putea plati la comerciantii care accepta carduri, iar serviciul de asistenta carduri va fi disponibil non-stop.




Citeste si