5 Iunie 2012

Educatia din inchisori. Cati minori sunt in penitenciare si in centrele de reeducare



Aproximativ 500 de adolescenti sunt in prezent in centre de reeducare si in penitenciare pentru minori sau tineri din tara, multi dintre ei fiind ajunsi aici direct de pe bancile scolilor. Programul de recuperare a minorilor aflati in detentie sau in executarea unei masuri educative de care acestia beneficiaza corespunde celor celor trei secvente ale traseului executional, respectiv perioada de adaptare institutionala, executarea propriu-zisa si pregatirea pentru eliberare. Iata cum sunt educati tinerii.

Instruire scolara

Aceasta forma de educatie este adresata tuturor minorilor, indiferent de varsta si nivelul de pregatire anterior intrarii in centrele de reeducare si in penitenciar.

Este organizata in forma invatamantului primar, gimnazial si liceal.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Formare profesionala

Este organizata sub forma scolilor de arte si meserii/claselor de liceu cu profil tehnologic sau a cursurilor de calificaare profesionala, realizate in colaborare cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Educatie si cultura

Tinerii inchisi beneficiaza de programe si activitati destinate deprinderii unor abilitati prosociale, informarii si dezvoltarii orizontului cultural.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Educatie fizica si sport

Acestea sunt modalitati utile de mentinere a tonusului fizic si psihic si de petrecere a timpului liber, puse la dispozitia tinerilor din centrele de reeducare si penitenciarele pentru minori.

Sursa foto: freedigitalphoros.net

Asistenta psihologica

Aceasta forma de educare presupune atat evaluarea, cat si interventia prin programe specializate de terapie individuala si de grup, vizand o problematica specifica. Aici poate fi vorba de exemplu de risc de suicid sau consum de substante.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Asistenta sociala

Aceasta presupune evaluarea sociala a minorului (familia de origine, dinamica familiala, structura mediului social si economic) si acordarea de consiliere in scopul imbunatatirii relatiilor dintre membrii familiei si a implicatii acestora in procesul de reintegrare sociala.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Cifrele cheie ale situatiei tinerilor din centre de reeducare si penitenciare

Prevederile legislatiei in vigoare, privind executarea pedepselor si a masurilor educative privative de libertate, stipuleaza faptul ca minorii care nu au implinit varsta de 14 ani, nu raspund penal, cei cu varste intre 14 si 16 ani raspund penal daca au discernamant, iar cei cu varste de peste 16 ani raspund penal, potrivit datelor Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

In prezent, institutia custodiaza minori in doua tipuri de detentie:

- centre de reeducare: Buzias (judetul Timis), Gaesti (judetul Dambovita) si Targu Ocna (judetul Bacau);
- penitenciarele pentru minori si tineri: Tichilesti (judetul Braila), Craiova (judetul Dolj), Bacau (judetul Bacau), Targu Mures (judetul Mures).

Mai mult, aceasta categorie penala se regaseste si in penitenciarele pentru adulti, insa perioada de stationare este, potrivit legii, de maximum cinci zile si numai pana la definitivarea situatiilor juridice.

Efectivul existent in astfel de institutii, la nivelul lunii aprilie 2012, era de 476 de minori.

Astfel, in centrele de reeducare erau 153 de minori, in penitenciarele de minori si tineri - 213, in penitenciarele pentru adulti - 101, penitenciarele spital - 9.

Dupa varsta, efectivele din centrele de reeducare sunt:




Citeste si