Prudenti, meticulosi, bine documentati, analizand atent situatiile, liderii prudenti fac putine greseli si acest lucru ii ajuta sa aiba succes. Insa aceasta este doar o fata a monedei, spune Iuliana Manza, responsabil de comunicare in cadrul HART Human Resource Consulting.


Adanciti in date, rapoarte si documentari, mereu solicitand inca un studiu, inca un grup de lucru. Amana deciziile si se feresc sa faca alegeri de teama unui esec. Asa se comporta liderii extrem de precauti.

Prudenti, meticulosi, bine documentati, analizand atent situatiile, liderii prudenti fac putine greseli si acest lucru ii ajuta sa aiba succes. Insa aceasta este doar o fata a monedei. "Cealalta fata se manifesta in conditii de stres si presiune cand devin excesiv de prudenti si nu mai pot face niciun pas, ramanand incremeniti in traseul pe care il au de parcus pana a ajunge la decizie. In anumite situatii, liderii trebuie sa actioneze fara a avea toate datele pe care le-ar dori. Un CEO ar trebui sa combine instinctul cu experienta, insa impulsul inconstient spre prudenta ii impiedica sa faca acest lucru", spune Iuliana Manza.

Prudenta de situatie vs. prudenta generala

Cum se comporta liderii prudenti in functie de situatie versus liderii extrem de prudenti in general:

- analizeaza o situatie inainte de a lua o decizie versus au nevoie de a doua si a treia opinie inainte de a lua o decizie

- analizeaza scenariul cel mai grav inainte de a continua versus sunt obsedati de ceea ce ar putea sa mearga rau si se blocheaza in cele din urma in detalii, analize si indoieli

- se misca incet inainte de a decide, fiindca deciziile proaste pot avea consecinte serioase versus se misca incet inainte de a decide, fiindca cred ca fiecare decizie poate avea consecinte serioase

- refuza propunerile de proiecte si alocarea de resurse cand au dovezi serioase despre existenta unor erori versus nu lasa oamenii sa inainteze din cauza temerii ca un proiect propus are erori-

(Sursa: „De ce es ueaza un CEO”, David L. Dotlich & Peter C. Cairo, Editura Curtea Veche, 2011)

Dezavantajele prudentei exagerate

Cel mai evident indiciu al liderilor extrem de prudenti este dat de incapacitatea lor de a lua o decizie importanta atunci cand este necesar. Iar acest fapt le deschide calea spre insucces caci liderii sunt aceia care trebuie sa-si asume anumite riscuri si sa actioneze fara a stagna foarte mult in etape de analiza caci risca sa rateze oportunitatile. Liderii prudenti pleaca de la premisa ca orice actiune semnificativa implica un risc major si acesta constituie un motiv suficient pentru a-i indeparta de actiune. Variatiile pe tema lipsei de actiune includ: incapacitatea acestora de a concedia pe cineva care intr-adevar merita sa fie concediat si dauneaza echipei si business-ului, refuzul de a intra pe o piata noua, de a forma o alianta, de a face o achizitie sau de a lansa un produs fara testarea extinsa si excesiva a pietei. Mai ales atunci cand lucrurile nu merg bine si cand vremurile sunt mai tulburi, liderii prudenti evita deciziile crezand ca astfel elimina orice risc. Insa, doar actiunea si asumare riscurilor converg spre succes.

Liderii prudenti au tendinta de a se agita fara scop in loc sa actioneze. Acestia doar dau iluzia ca fac ceva, pierzandu-se in lucruri mici si in detalii, care nu implica un risc prea mare. Astfel, dau o mare importanta stabilirii si intocmirii procedurilor, formarii comisiilor si stabilirii orarelor, elaborarii unor proiecte detaliate care nu vor fi niciodata implementate. Oamenii din echipa liderului prudent investesc foarte mult timp si multa energie in proiecte care dispar apoi, creandu-se astfel sentimente de frustrare. Esecul apare din frustrare mai ales atunci cand asteptarile in crestere sunt estompate de realitatea unui manager prea prudent.

Esecul se instaleaza in timp

O alta trasatura a liderilor prudenti este lipsa de opinii puternice sau de angajament in dezbateri. Acestia prefera sa pastreze o atitudine echidistanta, fara a-si exprima punctul de vedere. Dincolo de faptul ca pot parea intelepti, cantarind toate aspectele unei situatii inainte de a lua o decizie, comportamentul liderilor prudenti indica o teama de respingere. Evita sa ia o decizie de teama sa nu fie criticati sau contrazisi si nu vor sa se angajeze in dezbateri sau polemici, fiind impotriva conflictelor. Neutralitatea pe care o afiseaza aduce cu sine o lipsa de directie si de progres. Fara obiective bine definite si asumate, plutesc in deriva iar esecul are astfel taramul perfect pentru a se dezlantui.

Esecul in cazul liderilor prudenti se instaleaza in timp, treptat. Oportunitatile ratate si problemele nerezolvate se acumuleaza in timp pana cand este prea tarziu ca sa mai actioneze. Acest factor perturator poate fi, insa, atenuat daca liderii prudenti il constientizeaza si incearca apoi sa-si ierarhizeze prioritatile astfel incat sa stie care dintre acestea au o nevoie de o decizie si o solutionare prompta; sa se concentreze asupra succeselor din trecut astfel incat sa elimine teama irationala de esec; sa-si infrunte cele mai mari temeri intrucat aducerea acestora in lumina le poate diminua impactul asupra acestora.

Managerii prundeti sunt aceia care pot lua o decizie doar atunci cand „toate intrebarile au un raspuns”. Insa, in mediul de business mereu in schimbare, viteza de reactie este foarte importanta, iar uneori nici nu ai timp sa auzi toate intrebarile, cu atat mai putin raspunsurile. O decizie neinspirata poate fi de cele mai multe ori mult mai in avantajul companiei decat lipsa totala a deciziei.

Iuliana Manza este responsabil de comunicare in cadrul HART Human Resource Consulting, partener autorizat al Hogan Assessment Systems in Romania si Republica Moldova. In exclusivitate pentru wall-street.ro, semneaza articole publicate in sectiunea Cariere.

Retail jobs
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Cariere »Setari Cookie-uri