Acestia se intalnesc periodic si incearca sa estimeze o prognoza si sa deseneze o directie pentru viitorul imediat si mediu al Romaniei.

Practic, absolventii de MBA raspund la doua intrebari si apoi sistematizeaza si analizeaza totalitatea raspunsurilor. Intrebarile puse la ultima intalnire de alumni, din februarie, au fost: “Estimati cresterea economica a Romaniei in 2013” si “Care este principalul obiectiv care trebuie adresat pentru ca romanii sa fie mai fericiti in 2018? Elaborati putin".
La prima intrebare, media raspunsurilor arata o asteptare (in cazul unui an agricol mediu) de crestere economica de 0.85%. Valoarea mediana este de 0.8%, iar valoarea cea mai intalnita (mod) este de 0.5%.

La a doua intrebare, indicatorul analizat a fost “fericirea”, in linie cu cercetarile inovative asupra masurarii starii comunitatilor pe plan global. In mod aparent surprinzator pentru niste specialisti in business, alumni au afirmat in primul rand ca fericirea romanilor pe termen mediu (2018) este corelata puternic si cauzata in primul rand nu de conditii economice sau schimbari de sistem administrativ, ci de intarirea comunitatilor si a spiritului de comunitate. Raspunsurile cele mai multe din acest cluster au mentionat clar cuvantul “comunitate”, cu precizarea implicarii proactive individuale, dar si trasaturi inerente cresterii spiritului de comunitate, cum ar fi cresterea increderii sau cresterea tolerantei.

In ordine descrescatoare, celelalte obiective relevante de adresat pentru cresterea starii de fericire la romani sunt diminuarea coruptiei, schimbarea sistemica in educatie, schimbarea sistemului de gestionare a statului (unul din raspunsuri a afirmat clar: “Aceasta tara ar trebui condusa ca o afacere”), cresterea ponderii antreprenoriatului si, mai general, cresterea responsabilizarii romanilor pentru propria soarta, strategie de tara si focus pe un termen mai lung, dezvoltarea infrastructurii si a sistemului de sanatate.

In cadrul programelor de Executive Master in Business Administration, participantii sunt antrenati sa gandeasca si analizeze critic diverse situatii, sa identifice cauzele primare ale diverselor fenomene, sa gaseasca cele mai bune strategii, sa gandeasca sistemic, sa analizeze folosind mai multe unghiuri de vedere, sa gestioneze transformari de organizatii.

Joint Alumni Association CEU/MSM Romanian Chapter este asociatia absolventilor de Executive MBA de la Central European University Business School si de la Maastricht School of Management Romania.

Sursa foto: freedigitalphotos.net