8 Mai 2013

3 lectii de business pe care antreprenorii le pot invata de la piloti



Antreprenorii au multe in comun cu pilotii, fiind persoane orientate spre obiective si disciplina, care dau dovada de incredere si competenta. Ca si pilotii, antreprenorii stiu ca daca dau gres trag in jos o multime de alti oameni. Moe Glenner, pilot profesionist si consultant in managementul schimbarii, autor al cartii “Altruism egoism”, prezinta 3 lectii pe care antreprenorii le pot invata de la piloti.

1. Nu considera ca stii intotdeauna ce este mai bine

Pilotii care cred ca le stiu pe toate pot ajunge sa sfarseasca rau, atat ei, cat si pasagerii aeronavei.

“Sunt piloti care se contrazic cu contrololul de trafic aerian, ignora prognozele meteo sau nu iau in calcul semnalele care indica functionarea neconforma a avionului” spune Glenner.

Managerii fac aceleasi greseli, plecand de la premisa ca “deja stiu tot ce este necesar”. Problema este ca de fapt nimeni nu stie tot, tot timpul vor exista lucruri pe care sa le inveti si oameni de la care sa inveti.

Asadar, atunci cand cineva iti ofera un sfat sau indica o regula care trebuie respectata, managerii ar trebui macar sa se gandeasca la posibilitatea ca acea persoana poate sti o informatie necunoscuta lui.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


2. Nu reactiona repede la probleme

Cand o cursa aeriana nu merge bine, este firesc ca pilotul sa se simta obligat sa faca ceva urgent pentru a indrepta situatia. Este insa posibil ca o reactie rapida sa faca mai mult rau decat bine.

De asemenea, si in business sunt multe situatii cand ceva nu merge si este necesara o solutie imediata, insa este necesar ca aceasta sa fie bine gandita.

Astfel, remediul pentru un comportament impulsiv este realizarea faptului ca poate fi acordat un timp scurt pentru a gandi o rezolvare si abia apoi luata atitudine. Este foarte important, ca si in pilotaj, sa fie descoperita cauza problemei inainte de a actiona.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


3. Nu considera ca esti invulnerabil

Este natural sa gandesti ca pentru ca nimic nu a mers rau pana in prezent, nici pe viitor nu va aparea o situatie neplacuta, insa acest tip de gandire poate distruge planuri.

De exemplu, sunt trei laturi ale unui triunghi drept pe care pilotul trebuie sa se pozitioneze pentru a ateriza. Avionul trebuie sa aiba pozitia si altitudinea corecte pentru a cobori la sol, insa acestea pot fi influentare de vreme sau alti factori.

Cu toate acestea insa, multi piloti cred ca nu li poate intampla rau din acest punct de vedere. In timp insa, din cauza acestei ignorante, s-au intamplat mult accidente.

In lumea afacerilor, o astfel de atitudine poate duce la ignorarea unui risc sau la a avea cateva planuri vagi despre cum poate fi controlat.

Pentru a evita o astfel de situatie este recomandat sa fie realizata o evaluare a riscurilor, care se poate concretiza cu un plan de idei pentru a face fata efectelor neprevazute.

Sursa foto: freedigitalphotos.net




Citeste si