In tarile din Europa de Est se pune foarte mult accentul pe atragerea de femei in domeniul tehnologiei, iar acest lucru este determinat de educatia de acasa si de la scoala, a declarat pentru wall-street.ro, Bernadette Andrietti, vicepresedinte de vanzari si marketing pentru zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) in cadrul Intel, cel mai mare producator de microprocesoare la nivel mondial.

"Parintii mei au vrut ca fratele meu sa fie inginer si eu profesoara, iar eu am ajuns inginer si fratele meu profesor. Deci, faptul ca tehnologia nu este pentru fete este in mintea parintilor si apoi este vorba si de profesori. De exemplu, eu am doua fete si toti profesorii fetelor mele le spuneau ca ingineria nu este o meserie pentru fete. Deci mai este multa educatie de facut pe tema aceasta”, explica vicepresedintele Intel.

Bernadette Andrietti adauga ca numarul de angajati femei din cadrul Intel depinde foarte mult de la tara la tara. Astfel, sunt tari in care procentul ajunge si la 40-50%, dar si tari cu un procent 5-10%, in functie de infrastructura, beneficiile pe care fiecare stat le ofera unei femei. Ea a declarat ca printre tarile care au mai putine beneficii pentru femei, mai ales in cazul in care acestea au de crescut un copil, se numara Germania, in timp ce la polul opus se numara Franta si Italia.

„Cand ai o echipa doar cu femei sau barbati nu este bine. Ai nevoie de diversitate. Cineva spunea ca barbatii se gandesc la o inventie tehnologica ca la ceva prin care pot sa obtina maximumul din acel lucru, in timp ce o femeie se gandeste la ceilalti, la felul in care va fi folosit acel produs. Deci ai nevoie si in echipa de inginerie si in comercial de diversitate. La noi, sunt multe femei care lucreaza in specializari precum marketing sau resurse umane, dar si in cercetare si dezvoltare incepe sa creasca numarul femeilor. Mie nu mi s-a parut niciodata greu sa fii femeie in Intel, pentru ca nu a contat niciodata daca esti femei sau barbat. Dar cand mi-am inceput cariera intr-o companie franceza mi s-a parut foarte greu. Insa, din fericire, este tot mai putin cazul acum”.

Lucreaza pentru Intel de 25 de ani

Andrietti lucreaza pentru Intel din 1988, iar din mai este vicepresedinte pentru vanzari si marketing pentru EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).

“Aceasta numire a fost o surpriza pentru mine. Este bine ca arati ca este posibil acest lucru si sper ca sunt un model pentru colegii mei, femei si barbati, dar mai ales pentru femei, pentru ca este mai greu sa devii vicepresedinte ca femeie. Suntem 20-30 de vicepresedinti in cadrul Intel”, a explicat Andrietti.

Anterior pozitiei de vicepresedinte pentru EMEA a fost coordonatorul acestei zone pentru conturi precum HP, Acer, Lenovo, Packard Bell, NEC, Sun, Toshiba sau Sony. De asemenea, a mai fost director general al Intel Franta si a condus canalul de reselleri pentru Europa de Vest, in tari precum Franta, Spania, Portugalia ori tatile Benelux (Belgia, Olanda si Luxembourg).

Inainte de Intel, Andrietti a lucrat pentru producatorul de semiconductori SGS Thompson si Philips Electronics. Managerul Intel este de specialitate inginer in microelectronica, ea absolvind in 1984 Scoala Superioara de Ingineri in Electronica si Electrotehnica.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Setari Cookie-uri