Institutul National de Statistica (INS) a anuntat, marti, date privind activitatea intreprinderilor din industrie, constructii, comert si servicii de piata, in 2012, care arata ca fata de anul precedent numarul intreprinderilor a crescut cu 4%, la 447.938.

"La sfarsitul anului 2012, sectorul industrie insuma 50.896 intreprinderi, respectiv 11,4% din totalul intreprinderilor active din domeniul economic (industrie, constructii, comert si servicii). Cea mai mare pondere a fost detinuta de intreprinderile active din cadrul sectorului Servicii, respectiv 40,9%", arata INS, intr-un comunicat.

Statistica a luat in calcul intreprinderile active din punct de vedere economic in perioada de referinta, respectiv pe cele care realizeaza bunuri sau servicii, inregistreaza cheltuieli si intocmesc bilant contabil.

Citeste si:

Numarul mediu de salariati a scazut cu 0,2% fata de 2011, la 3,852 milioane. Intreprinderile din industrie detin cea mai mare pondere in ceea ce priveste numarul mediu de salariati (35,8%, respectiv 1,37 milioane angajati), urmate de cele din servicii (31,6%, 1,21 milioane persoane). Marimea medie a unei intreprinderi din industrie a fost de 27 de salariati, in timp ce in comert a fost de 5 salariati.

In ceea ce priveste cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost detinuta de intreprinderile cu activitate principala de comert (39,9%), intreprinderile din constructii detinand doar 7,3%.

Industria a atras 45% din totalul investitiilor, constructiile 21,3%, comertul 10,7% iar serviciile 23%. INS noteaza, de asemenea, ca rezultatul brut al exercitiului a inregistrat valori pozitive (profit) in industrie, comert si servicii, sectorul constructiilor fiind singurul care a raportat pierderi.