Astfel, 130 de milioane de elevi din clasele primare nu detin minimul necesar de cunostinte si aproape 120 de milioane dintre ei au petrecut putin timp sau deloc intr-o sala de clasa. In plus, in lume exista 57 de milioane de tineri care nu merg la scoala.

Acest nivel de analfabetism face paugube in bugetele guvernelor. Echipa de cercetare a calculat ca cei 250 de milioane de copii analfabeti din intreaga lume inseamna o pierdere de aproximativ 129 de miliarde de dolari anual pentru guverne.

Un reprezentant ONU a spus ca aceasta "criza de invatare" la nivel global este cauzata in principal de o lipsa de profesori bine pregatiti, mai ales in zonele sarace.

Citeste si:

In o treime din tarile analizate, mai putin de 75% din profesorii de scoala primara au fost instruiti pentru a indeplini standardele nationale. "Avem nevoie de 5,2 milioane de profesori pana in 2015 si trebuie sa lucram mai mult pentru a sprijini copiii cu acces la educatie universala, gratuita si de calitate", a declarat un reprezentant UNESCO.

Potrivit raportului, asigurarea unei educatii egale si de calitate poate creste produsul intern brut al unei tari cu 23% pe cap de locuitor in 40 de ani. Dar studiul dezvaluie ca este de asteptat ca jumatate din copiii la nivel global sa nu ajunga intr-o sala de clasa, din care doua treimi sunt fete din state arabe si Africa Subsahariana.

In plus, 57 de milioane de oameni (42%) din populatia fara educatie scolara din lume locuiesc in zone de conflict. In 14 tari, printre care Afganistan, China, Congo, Somalia, Sudan si Tanzania, in 2011, peste 1 milion de copii nu erau incadrati intr-o scoala.