Romania, dar si statele din intreaga lume, se confrunta cu un deficit al specialistilor in securitate informatica, un domeniu care a devenit extrem de important in ultimii ani, o data cu dezvoltarea Internetului si a retelelor globale, dar si cu evolutia spectaculoasa a numarului de hackeri si atacuri informatice.

Se estimeaza ca la nivel global, in 2014, deficitul de specialisti in domeniul securitatii IT este de peste un milion, arata studiile Cisco, unul dintre cei mai mari producatori de sisteme de retelistica din lume.
Este si cazul Romaniei, una din importantele tari unde Internetul s-a dezvoltat rapid, iar numarul atacurilor si vulnerabilitatilor informatice este intr-o continua crestere.
“Avem un deficit real de specialisti in domeniul securitatii informatice in Romania. Avem nevoie de astfel de oameni intrucat numarul vulnerabilitatilor din intreaga lume, inclusiv de la noi, este in crestere. (...) Companiile din tara noastra incep sa constientizeze nevoia unor astfel de specialisti”, apreciaza Dorin Pena (foto), directorul general al filialei locale Cisco.
Reprezentantul companiei a subliniat ca meseria de specialist in securitate este una extrem de complexa, care necesita informare continua, dar din pacate in tara noastra sunt foarte putine institutii care permit studentilor sa se specializeze in aceasta directie.
“Este un domeniu in care se castiga foarte bine, dar acest lucru presupune abilitati analitice foarte bune, inovatie si rabdare, dar si necesitatea de a fi in permanenta la curent cu noutatile din domeniu. Din pacate la noi in tara nu exista o sectie specializata in pregatirea studentilor pentru aceasta directie. (...) Scoala pune bazele unui mod de a gandi, dar adevarata experienta se capata in practica”, a mai spus Dorin Pena, intr-o scurta discutie cu wall-street.ro.
Seful Cisco apreciaza totodata ca domeniul securitatii informatice se afla inca la inceput de drum, dar sustine ca exact ca si in oricare al domeniu un atac informatic este un business.
“Hackingul este un domeniu care se schimba in permanenta. Se adapteaza din mers, iar specialistii in securitate trebuie sa fie intotdeauna atenti la ce se intampla in toata lumea. Atacurile informatice vizeaza in principal aspectele financiare, cat si pe cele sociale, de unde rezulta ca intregul ecosistem este contruit ca un business”, a continuat Pena.
Cisco a publicat de curand raportul de securitate pentru anul in curs , unde a indentificat principalele tendinte in ceea ce priveste vulnerabilitatile si amenintarile de securitate. Potrivit raportului, anul 2013 a consemnat cel mai ridicat nivel din ultimii ani in ceea ce priveste numarul de atacuri tinta, o evolutie a numarului de alerte ce a crescut cu 14% fata de 2012.
Din cele 30 de companii multinationale mari, cu prezenta globala, evaluate de catre Cisco, a rezultat ca toate retelele acestora si-au directionat utilizatorii catre site-uri Web infectate, torienii cu tinte multiple au reprezentat cea mai frecventa forma de malware distribuit pe Internet, Java a ramas principalul limbaj de programare preferat de catre criminalii cibernetici, in timp ce 99% dintre malware-uri pe mobil targeteaza dispozitivele pe Android.
In plus, din datele Cisco, cele mai afectate domenii ale atacurilor malware au fost cele ale industriei farmaceutice si chimica, dar si productia de electronice.

Citeste si Cine este Dorin Pena, tanarul de 31 de ani care a preluat conducerea operatiunilor Cisco in Romania

Ce ne rezerva 2014 si care sunt tendintele in securitatea cibernetica

Pentru anul in curs, reprezentantii Cisco se asteapta la o crestere in volum si la nivel de complexitate a amenintarilor, o complexitate crescuta a amenintarilor si solutiilor, datorat cresterii rapide a adoptiei de dispozitive mobile si solutii de Cloud.
“Securitatea cibernetica ramane unul dintre subiectele fierbinti si in 2014, in contextul in care vorbim si de o crestere constanta a numarului de dispozitive conectate la Internet, de noi clase de device-uri si noi arhitecturi, care reprezinta tot atatea potentiale parghii de exploatare pentru infractorii cibernetici. Totodata, acestia sunt tot mai orientati catre atacuri macro, la nivel de infrastructura de Internet, prin care sa isi maximizeze beneficiile”, a conchis Dorin Pena, managerul general Cisco Romania.

Mai multe detalii despre Raportul Anual de Securitate al Cisco pot fi gasite aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri