"Daca te potrivesti, te vom contacta noi." Asta au auzit cel mai des tinerii care isi cautau un loc de munca la un targ de cariera din Capitala, unde multe dintre joburi erau de fapt pozitii de internship sau traineeship, intr-un cuvant practica, de care atarna binecunoscuta speranta pe care ti-o da angajatorul: "exista si sansa de angajare".

Vineri, ora 12.00, Sala Palatului, la doua ore de la deschiderea targului Angajatori de Top, sute de tineri absolventi se plimbau din stand in stand cu CV-ul BarCODE in mana. CV-ul BarCODE este un Currriculum Vitae obisnuit, dar cu un cod de bare, pe care fiecare candidat era obligat pana la urma sa-l aiba la el daca voia ca fiecare ca angajatorii sa-l puna pe lista pentru un job si un posibil interviu.

Practic, cei care aveau de gand sa vina la targ trebuia sa-si creeze CV-ul pe www.hipo.ro, de unde putea fi descarcat si printat cu acel BarCODE. La targ, cand gaseai un job pe care ai vrea sa-l obtii, dadeai CV-ul cu cod de bare si era scanat de reprezentantii companiei ca la supermarket. Cine nu avea CV-ul CodBARE, pentru ca unii dintre tineri au incalcat regula targului de joburi, era trimis de companii pe site-ul propriu la sectiunea cariere, unde sa aplice la ce isi doreste si de acolo "Daca te potrivesti, te vom contacta noi".

Vanatori de joburi: standurile la care s-au inghesuit cei mai multi tineri

Targurile de joburi sunt probabil locurile in care vezi cele mai multe zambete (ale angajatorilor) si cele mai multe chipuri pierdute, dezamagite, satule de trimis CV-uri, cu sau fara BarCODE, si de asteptat sa sune telefonul pentru un interviu (ale candidatilor). Angajatorii te primeau si te atrageau cu zambete largi si erau dispusi sa povesteasca despre ce oportunitati gasesti la ei si sa-si laude companiile, dar totul pana la salarii, nici macar pentru posturile de internship platite.

locuri de munca

Amplasat la intrare, la standul celor de la Procter&Gamble se opreau multi dintre tinerii dornici sa se angajeze. P&G are pentru studentii din ultimul an de facultate un stagiu de internship platit pe o perioada de trei luni in departamentele de logistica, vanzari, marketing, finante, resurse umane, valabil in Bucuresti, si pentru inginer de procesare in Timisoara si Urlati (Ploiesti). Cine vrea un loc de munca poate aplica pe postul de Demand Planning Manager (Bucuresti) sau Key Account Manager (Cluj-Napoca).

Coca-Cola: "Cel mult un an experienta in campul muncii"

Aglomeratie mare si la standul Coca-Cola, angajator care cauta 12 tineri in ultimul an, absolventi de facultate sau masteranzi pentru doi ani de traineeship in departamentele vanzari, marketing, resurse umane, productie, audit si procurement. Traineeshipul este platit si se incheie cu angajare, garanteaza compania. La Coca-Cola ajungi doar daca ai "cel mult un an in campul muncii si experienta de voluntariat sau ai facut alte activitati in afara facultatii", potrivit reprezentantilor companiei.

Inghesuiala era mare si la Unilever, care vrea doar tineri in ultimul an de facultate sau absolventi de facultate sau master, pentru un program de trei ani in departamentele marketing, finante si vanzari in care tineri isi dezvolta abilitatile de management. Dupa acesti ani, compania promite ca tineri devin lideri in cadrul grupului. Vestea nu este tocmai buna pentru o femeie cu varsta pana in 30 de ani, cu ceva experienta in CV, care intreba de un post in vanzari. Raspunsul a venit repede de la angajatorii Unilever: "va contactam daca apare ceva".

Pentru cei care vor sa renunte pentr putin timp la Capitala, ArcelorMittal Galati are un internship platit (inclusiv tichete de masa si asigurarea cazarii), intre august si septembrie. Anul trecut, din 25 de stagiari, sase au fost angajati in companie.

Ce spun absolventii: "Bai, dar nimic pe juridic!" si "Nu prea am gasit, cer experienta"

locuri de munca

Sursa foto: Barbat care arata buzunarul gol/Shutterstock.com

Este mirarea unui tanar absolvent de Drept care cauta dezamagit prin multitudinea de internshipuri si joburi de tester, joburi in IT, joburi la call-center sau pentru impachetat hamburgeri la McDonald’s. La fel de dezamagiti erau si doi tineri absolventi de Limbi Straine, cu specializare pe limba portugheza. "Nu prea am gasit, cer experienta", a spus unul dintre cei doi tineri, care vor doar un job pe limba pe care au studiat-o.

Mult internship, dar cine angajeaza?!

Pentru cei cu cel putin 3 ani experienta, BRD are posturi de Manager finantari, Coodonator proiecte IT, Analist contabil senior (5 ani experienta), Analist programator (2 ani experienta), iar pentru entry-level puteti lucra ca Agent servicii client front office.

locuri de munca

Bitdefender, un alt stand aglomerat, cauta cativa Software Developer (Android, HTML, Javascript, C/C++), iar Siveco vrea Frontend Developer si Java Developer, cu cel putin 3 ani experienta. La fel de aglomerat era si standul Microsoft, care cauta peste 15 oameni pentur postul de suport IT, care sa cunoasca doua limbi straine, limba engleza si o alta limba europeana, potrivit reprezentantului de resurse umane al companiei.

Aglomeratie a fost si la L’Oreal, unde in principal fetele erau interesate de posturile companiei, cum ar fi product manager, reprezentant comercial, financial controller si asistent distributie fizica.

La noi, engleza este prima limba, apoi romana.

Daca vreti sa lucrati la HP, ati putea chiar sa si uitati limba romana. "La noi, engleza este prima limba, apoi romana. Limba engleza este mandatory (obligatorie - n.red). La noi se vorbesc 25 de limbi", a spus un reprezentant al companiei. HP vrea pentru acest an aproape 20 de tineri stagiari pentru sase luni, dar face si angajari pe posturi de analist financiar sau reprezentant relatii cu clientii cu limbile engleza si italiana, turca, greaca, slovaca sau ceha.

targ de joburi

Joburi cu care sa va laudati gasiti la Renault Romania, care cauta ingineri, in general absolventi de Politehnica, cu 2-3 ani experienta in industria auto care sa se ocupe de proiectare, pe posturi cum ar fi Conceptor, Lider in inginerie sau Sef de proiect in inginerie. Candidatul ideal are studii superioare tehnice (Inginer), preferabil in constructii automobile, master de cercetare sau profesional si cunostinte de limba franceza si engleza la nivel avansat.

Nu este necesar sa aveti experienta, va invatam noi.

Cu aceasta afirmatie convingea McDonald’s tinerii prezenti la stand sa se inscrie pentru un post in grup. McDonald’s are posturi part-time studenti, care sunt avantajati ca pot alege sa lucreze in restaurantul cel mai apropiat de casa.

targ de joburi

"Ce presupune vanzator? Si la casa, si la raft?", intreaba un barbat peste 55 de ani interesat sa lucreze la Lidl si care se lauda ca are experienta necesara. Retailerul are posturi in cadrul supermarketurilor atat pentru vanzatori, cat si pentru sefi de magazin.

In prima zi a targului Angajatori de Top, sute de tineri au mers curiosi din stand in stand inca de la primele ore de la deschidere pentru a se inscrie pentru un job. Daca vor fi selectati, companiile ii vor anunta zilele urmatoare sau in cateva saptamani.

La targul organizat de Catalyst Solutions sunt prezente 100 de companii cu peste 3.400 de pozitii disponibile. La eveniment sunt asteptati peste 15.000 de oameni. Targul este deschis si sambata pana la ora 17.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri