Industria constructiilor este unul din pilonii de baza ai economiei romanesti, un sector care anul trecut a reprezentat circa 8% din valoarea totala a PIB. Desi piata constructiilor a cunoscut un regres de 40% in plina perioada de criza, lucrurile incep sa se asterne, iar vocile din sector se asteapta la o revenire a trendului crescator.

Pentru multi meseriasi, insa, criza a adus dupa sine si o serie de disponibilizari, ceea ce i-a fortat pe oameni fie sa isi caute un loc de munca in Vest, fie sa isi caute noi oportunitati in cariera.

In momentul de fata este tot mai greu sa gasesti meseriasi de calitate, iar acest lucru se datoreaza intr-o mare masura si lipsei unor scoli de formare, tinerii din ziua de azi fiind tot mai inclinati spre a lua parte la cursurile unei facultati, in detrimentului unei scoli profesionale sau de meserii. Este aderat si faptul ca numarul de scoli de profil a scazut dramatic in ultimii ani, ca urmare a dezinteresului pentru un domeniu tehnic.

Din datele Holcim Romania, unul dintre cei mai mari producatori de ciment, betoane si agregate din Romania si la nivel european, numarul zidarilor calificati a scazut semnificativ in ultimii ani, in prezent circa 6.000 de zidari existand pe plan local. Potrivit acestora, situatia invatamantului cu profil tehnic a scazut ingrijorator in ultimii 10 ani, fiind cu 90% mai putine locuri in scolile specializate.

Numarul zidarilor va creste cu cel putin 30%

In situatia in care piata constructiilor isi va continua revenirea din declin, iar economia va urma un trend ascendent, Ministerul Muncii da asigurari ca si numarul de locuri de munca din sector in va reveni treptat pe parcursul urmatorilor ani.

“In momentul de fata sunt aproximativ 43.000 de zidari incadrati la nivelul intregii tari care ar avea nevoie de o calificare. In conditiile in care economia isi revine, devine practic stabila, ne asteptam ca in urmatorii ani ca numarul acestora sa creasca cu cel putin 30%, la peste 55.000 de specialisti de profil. (…) Criza a fost depasita, dar acest lucru va presupune si investitii in domeniu, care vor veni atat din partea statului, cat si din partea mediului privat”, a declarat Codrin Scutaru (foto stanga), secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Intrebat de catre wall-street.ro la ce valoarea se ridica salariul mediu al unui zidar in Romania si ce diferenta este comparativ cu media europeana, reprezentantul autoritatii statului, prezent la inaugurarea “Scolii Zidarilor”, un program demarat de catre Holcim Romania in urma cu trei ani, nu a oferit o informatie clara despre situatia materiala a unui angajat in domeniu, dar a dat asigurari ca in anii ce vor veni, meseria de zidar va fi una pentru care va merita sa se revina in tara.

“Sa fii meserias in Romania va fi un lucru laudabil in anii urmatori. (…) Va fi o meserie pentru care va merita sa te intorci in tara”, a dat asigurari Codrin Scutaru.

De cealalta parte, Ioana Slatoianu, profesor in cadrul Liceului Tehnic “Anghel Saligny”din Capitala, institutie de invatamant cu care Holcim Romania a colaborat pentru desfasurarea programului “Scoala Zidarilor”, a precizat ca o data cu infiintarea acestui proiect, dar si cu o constientizare a nevoii de meseriasi calificati in Romania, se asteapta ca de anul viitor sa fie infiintate din nou scolile profesionale.

“Sunt foarte multi elevi care nu au inclinatie pentru teorie si este clar ca o specializare tehnica ii va ajuta in viata. Din pacate in momentul de fata numarul institutiilor specializate de invatamant este foarte scazut, dar ne asteptam ca de anul viitor sa apara noi scoli profesionale care sa deschisa drumul tinerilor pasionati”, a aratat aceasta.

Scoala Zidarilor, un prim pas pentru pregatirea meseriasilor

Holcim Romania a lansat oficial programul Scoala Zidarilor, dupa doi ani de sesiuni-pilot organizate in intreaga tara in care au fost pregatiti circa 400 de zidari-tencuitori. Scoala Zidarilor este un program profesional de instruire gratuit, care a fost special gandit si dezvoltat pentru meseriasii zidari ce doresc o specializare in domeniu si vor sa fie la curent cu cele mai noi tehnici de constructie si cele mai bune materiale folosite in zidarie.

Programul a inceput in 2011, printr-o sesiune-pilot implementata la Bucuresti, dupa care, in 2012 si 2013, a fost extins in 17 orase din tara, unde au fost organizate 18 sesiuni de cursuri, in parteneriat cu colegiile tehnice din fiecare localitate. Cursurile au fost predate de cadre didactice de specialitate si expertii Holcim Romania, fiind structurate modular in sesiuni de teorie si practica, accentul punandu-se in special pe partea practica.

Un curs complet in cadrul Scolii Zidarilor se intinde pe o perioada de 6 zile, interval in care cursantii participa la 15 de ore de teorie si 20 ore de practica, urmate de o evaluare teoretica si practica. Partea teoretica a cursului include, pe langa informatiile de baza, explicatii specifice despre cum se prepara corect mortarele utilizand retete adecvate, cum se realizeaza calcule eficiente pentru materialele necesare constructiei sau care este tehnologia de executie a peretilor din zidarie de caramida. Cei care au participat la cursurile Scoala Zidarilor au avut astfel ocazia sa-si dezvolte cunostintele acumulate deja, dar si sa fie pusi la curent cu ultimele tehnici si materiale de constructie in domeniul zidariei si tencuielii.

Pana in prezent, Scoala Zidarilor a primit peste 500 de solicitari de inscrieri, 400 de zidari absolvind, la final, cursurile, printre ei numarandu-se si multe persoane cu alte studii sau cu studii superioare – ingineri, manageri, fotografi, agricultori si altii. Avand in vedere cererea ridicata, Holcim Romania a decis sa certifice acest curs si incepand de anul acesta toti absolventii actuali si cei viitori primesc in plus si o certificare de competente de la Autoritatea Nationala pentru Calificari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri