27 August 2014

Daca lucrezi aici, s-ar putea sa demisionezi. Locurile de munca la care renunta cei mai multi romani in mai putin de jumatate de an



Romania are in momentul de fata peste 460.000 de someri, insa chiar si asa sunt angajati care prefera sa renunte la locul de munca dupa doua luni de activitate. Wall-Street.ro iti arata joburile care ii fac pe romani sa-si dea demisia dupa cateva luni de la semnarea contractului de munca.

Operator productie

Cei mai multi romani care renunta in primul an de activitate sunt cei care lucreaza in productie, sustin specialistii in recrutare de la compania de resurse umane Manpower Group. Astfel, proximativ 50% din angajatii din productie renunta la locul de munca. Durata medie de rezistenta pe post este de o luna sau doua luni de zile, insa sunt si angajati care isi dau demisia dupa patru luni.

"In mediul de productie, exista angajati ce renunta la un job chiar dupa a doua zi de lucru, daca vorbim de un domeniu nou pentru ei si urmeaza sa fie instruiti direct la locul de munca", sustine Raluca Grigore, consultant recrutare la agentia Manpower Ploiesti.

Potrivit Adelei Bobeica, consultat recrutare in cadrul aceleiasi agentii, subliniaza ca principalele cauze sunt:
- salariul mic: (min.) 600 lei net – (max.) 900 lei net, iar ca medie: 750 lei net
- angajatii nu fac fata programului de lucru (3 schimburi)
- le este dificil sa faca naveta la fabrici (cei mai multi locuiesc in comune si sate)
- divergentele in echipa (cu superiorii sau colegii)
- nu se adapteaza la locul de munca

Sursa foto: Operator productie/Shutterstock.com


Operator call center

Dintre angajatii la call center, 30% renunta la post dupa opt sau noua luni de munca. "Sunt unii angajati care renunta si dupa 2 saptamani, isi dau seama ca nu fac fata stresului. In general, majoritatea renunta in primele trei luni", spune Elena Popa, consultant al firmei de recrutare Adecco.

Cauzele parasirii jobului

"Cauza esentiala care determina parasirea domeniului este, desi suna paradoxal, chiar motivatia care au dus la alegerea lui: abilitatile si competentele pe care le aduce cu sine acest tip de job, orientarea catre client, gestionarea timpului si stresului, comunicare eficienta, abilitati de negociere si vanzari. Experienta capatata intr-o astfel de pozitie ii determina pe cei mai multi angajati sa ia in considerarea noi provocari, catre pozitii de back office, altele decat cele dintr-un call center, cu un nivel superior de expertiza si potential de dezvoltare personala si profesionala", sustine Corina Anghel, specialist comunicare al companiei de recrutare APT Group.

Media salariala: 1.200 – 1.500 lei net. Intr-un call center, salariile variaza in functie de limba folosita, de la 1.000 la 3.000 lei net.

Sursa foto: Angajata call center obosita/Shutterstock.com


Operator CNC

Persoanele care lucreaza ca operator CNC (Computer Numerically Controlled/Control numeric cu Computer) renunta la locul de munca in proportie de 20% in primul an de activitate. "Principalii factori care determina parasirea locului de munca sunt: componenta financiara, conditiile de lucru, naveta. Cei mai multi angajati sunt demotivati de partea salariala, care in aceste domenii este mica in comparatie cu volumul de munca si conditiile de lucru ( munca in picioare, lucru in schimburi etc.) Totodata, naveta dificila este din nou un factor ce ii determina pe angajati sa renunte rapid la job, mai ales pentru ca ii determina sa se trezeasca foarte devreme sau sa ajunga destul de tarziu acasa", sustine Raluca Grigore, consultant recrutare la Manpower Ploiesti.

Salariile in CNC

In functie de experienta fiecarui angajat si marimea companiei pentru care lucreaza, salariile pornesc de la 1.200 lei net si pot ajunge la 4.000-4.500 lei net.

Sursa foto: Operator CNC/Shutterstock.com


Agent vanzari

In medie, 20% din agentii de vanzari renunta la post in general in 6 luni de activitate. "In zona de vanzari, angajatii decid sa se indrepte catre alte companii, motivati de partea financiara. Sunt comisioane mai mari sau produse mai usor vandabile ce le asigura atingerea targetului mai usor. Totodata, nivelul stresului, zona de acoperit sau chiar relatia cu seful si colegii pot determina un angajat sa aleaga o alta oportunitate", sustine Raluca Grigore, consultant recrutare la agentia Manpower Ploiesti.

Salariile pornesc de la 1.000 – 1.300 lei net parte fixa si comision in functie de targetul realizat.

Sursa foto: Specialisti in vanzari/Shutterstock.com


Consultant clienti magazin

Consultantii de clienti in magazin renunta in proportie de 10% la postul ocupa in mai putin de un an de la incheierea contractului de munca. Salariile cuprind o parte fixa ce incepe de la 900 - 1.300 lei net si parte variabila, un comision in functie de vanzari.

Sursa foto: Consultant clienti in magazin/Shutterstock.com




Citeste si