24 Octombrie 2014

Vrei un salariu pe masura asteptarilor tale? 10 sfaturi pe care ar trebui sa le urmezi pentru a-l obtine



Negocierea salariului poate deveni stanjenitoare si reprezinta totodata o provocare. Mai mult decat atat, sa ajungi la salariul pe care ti-l doresti pare imposibil. Insa nu este asa. Intr-adevar, un interviu de angajare poate deveni stresant, mai ales cand vine vorba de negocieri. Cu toate acestea, poti obtine ceea ce vrei cu adevarat, daca stii ce, cand si cum sa ceri ceea ce ti se cuvine. Pentru a evita astfel de situatii, va prezentam, potrivit Business Insider, cateva sfaturi pe care ar trebui sa le urmati la urmatorul interviu de angajare.

Nu spune nimic pana la finalul interviului

Cu cat intervievatorul vorbeste mai mult, cu atat inveti mai mult. Vrei ca el sa vina cu prima oferta, asta, desigur, in cazul in care nu iti cere el o cifra. In astfel de stituatii, poti spune: In prezent, salariul meu este X. Caut cea mai buna functie, in baza experientei si a studiilor mele. Care este nivelul salarial pentru o astfel de pozitie?

Sursa foto: Shutterstock/Tanar care mimeaza tacerea


Investigheaza piata

Intereseaza-te cat castiga ceilalti din domeniul tau si foloseste informatiile pentru a cere cifra dorita. Inarmeaza-te cu suficiente cunostinte, astfel incat sa nu accepti prima oferta care ti se pune pe tava.

Sursa foto: Shutterstock/Analiza de piata


Pregateste-ti bagajul de cunostinte despre companie, astfel incat sa nu pui prea multe intrebari

Informeaza-te cu privire la oferta pe care un angajat ti-o poate face si vezi ce salariu ti-ar putea da, intrand pe forumuri sau diverse alte site-uri. Daca tu ii propui angajatorului o cifra mai mare decat iti poate oferi, te va elimina instantaneu.


Demonstreaza-ti valorile

Fii pregatit sa ii arati angajatorului ceea ce esti capabil sa faci. Vino pregatit cu o lista care sa contina calificarile, realizarile personale si profesionale, cum ai controbuit tu la cresterea fostei companii angajatoare si de ce esti tu cel mai potrivit pentru respectivul job.


Daca ti se cere sa fii mai concret, foloseste cifre precise, dar ciudate

O cifra mai ciudata, folosita de tine, da intregii discutii un sens. De exemplu, in locul sumei de 5.000 de lei, poti spune 4.850 lei. Folosind un numar precis, in locul unuia rotunjit va va da un reper precis si puteti da impresia ca intr-adevar v-ati facut "temele".


Exerseaza-ti rabdarea

Odata ce angajatorul ti-a facut o oferta, ia-ti timpul necesar pentru a te gandi asupra ei. Poti chiar sa-i propui intervievatorului sa-ti lase o saptamana la dispozitie pentru a reflecta asupra intelegerii. Astfel, vei putea pune in balanta ofertele altor angajatori.

Sursa foto: Shutterstock/Clepsidra


Arata-ti entuziasmul, insa fara a parea disperat

Ar trebui sa-ti reiterezi entuziasmul si sa ramai pozititv, insa fara a parea disperat. Chiar daca interviul a decurs bine, nu stii cati alti candidati sunt intervievati pentru pozitia respectiva, asa ca ramai relaxat. Disperarea este o problema, insa a-ti arata pasiunea, nu. Angajatorilor le plac candidatii entuziasti si pasionati.

Sursa foto: Shutterstock/Persoana entuziasmata


Fii sincer in privinta vechiului salariu

Noii angajatori pot afla oricand care a fost salariul la vechiul tau loc de munca. Nu cred ca ai vrea sa fii prins cu minciuna si nici sa incepi munca la o noua companie cu o minciuna la activ.

Sursa foto: Shutterstock/Persoana care minte


Pastreaza o atitudine pozitiva

Daca nu primesti salariul la care visezi, nu vorbi despre asta cu toti cunoscutii tai. Vestile circula repede, iar comentariile pe care le faci s-ar putea sa se intoarca impotriva ta. Si mai presus, niciodata sa nu vorbesti de rau un angajator.

Sursa foto: Shutterstock/Persoane care barfesc


Ia in considerare si alte alternative

Daca angajatorul nu e dispus sa iti ofere salariul la care te astepti, fii pregatit sa negociezi asupra unor beneficii. De exemplu zile de vacanta sau posibilitate de a lucra din alta parte o zi pe saptamana. Daca nici aceste aspecte nu functioneaza, intreaba angajatorul daca exista posibilitatea de promovare dupa primele 6 luni de munca. In felul asta te poti pregati suficient de bine, incat sa iti permiti o renegociere de salariu.

Sursa foto: Shutterstock/Negociere cu seful




Citeste si