75% dintre romani se declara stresati si suprasolicitati la locul de munca, in timp ce 8 din 10 acuza boli si manifestari cauzate de aceste stari, arata datele unui studiu realizat de Secom.

Potrivit studiului Secom, cele mai stresante meserii votate de catre romani sunt medic, pilot/controlor de trafic aerian, pompier, profesor si educator, profesionist din domeniul IT, sofer profesionist, avocat si profesionist din domeniul financiar.

In procesul de selectie, romanii au tinut cont de factori de stres si suprasolicitare precum: orele de munca efectuate in afara programului, amploarea proiectelor si nivelul de energie solicitat, nivelul de responsabilitate si concentrare necesar, lucrul cu termene limita, interactiunea cu persoane dificile, presiunea de a gasi rapid solutii, gradul ridicat de risc fizic sau psihic asociat exercitarii meseriei.

80% dintre persoanele suprasolicitate la locul de munca prezinta simptome ale afectiunilor cauzate de stres si suprasolicitare, majoritatea acuzand oboseala excesiva si indelungata (85% persoane), probleme cu somnul sau migrene (65%). Peste 50% dintre angajatii romani declara ca se simt obositi sau epuizati din cauza locului de munca. De asemenea, doar 2 din 10 romani considera ca timpul disponibil pentru activitatile de la serviciu este suficient. Femeile resimt aproape la fel ca barbatii stresul si suprasolicitarea la locul de munca. Din totalul persoanelor afectate, 54.5% sunt femei.

Studiul Secom a fost realizat cu ajutorul Ivox in octombrie 2014, la nivel national, pe un esantion reprezentativ de 3.381 de respondenti din mediul urban.

Citeste si:
Sfaturi practice pentru a adopta o alimentație echilibrată
Sfaturi practice pentru a...

Sursa foto: Stres, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Citește și
Europa se relaxează, românii vor să emigreze. A crescut numărul CV-urilor depuse
Setari Cookie-uri