Sperai la un an mai bun? 73% din companiile din Romania nu intentioneaza sa faca angajari in primele luni din 2015. Mai mult, 12% din angajatori sustin ca vor taia din numarul de angajati intre ianuarie si martie, potrivit studiului trimestrial ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, la care au raspuns 625 de angajatori din Romania.

"Increderea angajatorilor si ritmul de angajare par sa se fi stabilizat la un nivel ponderat de optimism. O mare parte dintre angajatori aleg in continuare sa ramana in expectativa, pana cand vor intelege mai bine in ce mod eventualele schimbari de politici le-ar putea afecta business-ul", a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

Angajatori pesimisti: domeniile in care ai cele mai mici sanse de angajare

Cei mai putin optimisti sunt angajatorii din sectorul Angricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit, precum si cei din sectorul Constructii, care raporteaza Previziuni de -3%. Chiar daca este negativa, Previziunea din sectorul Constructii s-a imbunatatit totusi cu 5 puncte procentuale fata de cea din trim. IV/2014. Cea mai mare imbunatatire a Previziunii fata de trimestrul anterior este raportata insa de angajatorii din sectorul Energie electrica, apa, gaze, unde Previziunea de +3% este cu 6 puncte procentuale mai puternica decat in trim. IV/2014.

Angajatorii raporteaza intentii de angajare mixte si la nivel regional. Astfel, cele mai puternice Previziuni, de +14%, respectiv +12%, sunt raportate in regiunile Centru si Nord-Vest. Angajatorii din Bucuresti si Ilfov si Vest se arata si ei optimisti, dar mai precauti, raportand Previziuni de +9%.

In opt din zece regiuni, perspectivele se imbunatatesc fata de trim. IV cu pana la 6 puncte procentuale, dar scad cu 1 punct procentual in regiunea Sud-Vest si raman neschimbate in Bucuresti si Ilfov. Comparatia cu primul trimestru din 2014 arata oscilatii mai ample, Previziunea slabind cu 14 puncte procentuale in regiunea Nord-Est si consolidandu-se cu 8 puncte procentuale in regiunea Vest. In ansamblu, intentiile de angajare sunt mai robuste decat cele formulate in trim. I/2014 in opt regiuni, si slabesc in alte doua.

Sursa foto: Somer/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri