Previziunea Neta de Angajare ajustata sezonier este de +9% pentru al patrulea trimestru consecutiv, in conditiile in care 13% dintre angajatori prognozeaza cresteri ale numarului de angajati, 12% anticipeaza scaderi, iar 73% nu intentioneaza sa isi redimensioneze forta de munca in urmatoarele trei luni. Previziunea pentru primul trimestru din 2015 este cu 3 puncte procentuale mai puternica decat cea exprimata in trim. I/2014. Culegerea datelor a avut loc inaintea alegerilor prezidentiale.

Deci, unde vanezi un job?

Defalcarea pe regiuni si sectoare de activitate arata ca intentiile de angajare sunt mixte si in acest trimestru. La nivel de sectoare de activitate, planurile de angajare raman optimiste in sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde angajatorii raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +14%, cu 4 puncte procentuale mai slaba decat cea din trim. IV/2014, dar cu 10 puncte procentuale mai puternica decat in trim. I/2014.

Cele mai optimiste planuri sunt formulate de angajatorii din Industria prelucratoare. Previziunea Neta de Angajare din acest sector este de +17% si ramane neschimbata atat comparativ cu trimestrul IV, cat si cu trimestrul I/2014. In ultimele 12 trimestre, angajatorii din sectourul Industrie Prelucratoare nu au exprimat intentii mai robuste decat cele din intervalul ianuarie-martie 2015 decat de doua ori.

"Angajatorii au raportat intentii de angajare pozitive in fiecare trimestru din ultimii patru ani, anuntand constant planuri de a-si creste forta de munca prin raport cu trimestrul precedent. Conotatia favorabila este ca numarul total de locuri de munca a crescut de la un trimestru la altul, chiar daca cresterea a fost si continua sa fie de amploare restransa. Cei aflati in cautarea unui loc de munca pot deci sa se astepte la oportunitati de angajare si pe parcursul primelor trei luni din 2015", a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

Citeste si:

El mai spune ca increderea angajatorilor si ritmul de angajare par sa se fi stabilizat la un nivel ponderat de optimism. "O mare parte dintre angajatori aleg in continuare sa ramana in expectativa, pana cand vor intelege mai bine in ce mod eventualele schimbari de politici le-ar putea afecta business-ul", a completat Petrof.

Aici e sansa mai mare de angajare

Planurile de angajare variaza si in functie de marimea organizatiei. Angajatorii din organizatii mari, de peste 250 de angajati, au cele mai ferme intentii de crestere a fortei de munca raportand o Previziune de +18%, de doua ori mai puternica decat media nationala, si mai robusta decat cele enuntate in trim. IV/2014, respectiv I/2014. In schimb, angajatorii din organizatiile foarte mici (micro), care au mai putin de 10 angajati, sunt mai putin dispusi la a face schimbari in forta de munca. 85% dintre acestia nu prevad nici o crestere, nici o scadere a numarului total de angajati in intervalul ianuarie-martie 2015, 12% anticipeaza o scadere si doar 2% fac planuri de angajare. Ca urmare, previziunea pentru micro-organizatii este sumbra, valoarea de -10% fiind sub cele enuntate atat in trim. IV/2014, cat si in trim. I/2014.

"Observam ca nivelul de incredere al angajatorilor creste proportional cu dimensiunea organizatiei, astfel incat angajatorii din companii mari formuleaza o abordare mai viguroasa a cresterii numarului de angajati, in timp ce angajatorii din organizatiile de mici dimensiuni demonstreaza un apetit scazut pentru angajari. Aceasta ne arata ca pe piata fortei de munca din Romania, optimismul e departe de a fi omniprezent, iar oportunitatile de angajare nu vor fi uniforme. In mod clar, mai sunt inca destui pasi de facut in drumul catre redresare economica deplina si crestere a locurilor de munca", a adaugat Valentin Petrof.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca s-a derulat in Romania intre 16 si 28 octombrie 2014, pe un esantion reprezentativ de 625 de angajatori. Culegerea datelor a avut loc inainte de turul I si II al alegerilor prezidentiale. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.

Compania de recrutare si resurse umane ManpowerGroup realizeaza acest studiu din 1962, in care sunt inclusi peste 65.000 de angajatori din 42 de tari si teriorii carora le sunt masurate trimestrial intentiile de a-si creste sau de a-si diminua numarul total de angajati pe parcursul trimestrului urmator.

Sursa foto: Dream job/Shutterstock.com