Daca stii sa scrii si sa vorbesti in engleza, ai toate sansele sa isi faci mesajul cunoscut in cate mai multe parti ale globului, insa daca alegi tamila sau portugheza, s-ar putea sa iti fie mai greu sa te faci auzit. wall-street.ro va prezinta harta celor mai influente limbi de pe glob in acest moment, pe baza unui raport publicat de revista Science Magazine.

Astfel, gradul de influenta a unei limbi se stabileste luand in considerare tweeturile bilinguale, traducerile cartilor si limbile in care se face editare de continut pe Wikipedia.

Aceste trei variabile au fost sintetizate intr-o analiza de specialisti in programare si limbi straine de la Institutul de Tehnologie din Massachutes, Harvard University, Northeatern University si Aix-Marseille University. De exemplu, reteaua care conecteaza numarul de carti traduse arata care sunt cele mai folosite limbi pentru traducerea cartilor. Aceasta retea este bazata pe 2,2 milioane de traduceri de carti in format fizic, publicate in peste 1.000 de limbi.

Foto: Science Magazine

Pentru tweeturi, specialistii au luat in calcul 550 de milioane de mesaje date pe reteaua de microblogging de 17 milioane de utilizatori in 73 de limbi. In ceea ce priveste reteaua de Wikipedia, cercetatorii au urmarit textele editate in cel mult cinci limbi, excluzand textele postate de "roboti".

Engleza - hub lingvistic central

In urma combinarii celor trei variabile, a reiesit ca engleza este cea mai folosita limba de pe glob, fiind nodul central prin care se fac conexiuni intre cele mai multe limbi. Putem spune ca engleza este "hubul lingvistic central", insa au fost identificate si cateva huburi lingvistice "adiacente", cum ar fi franceza, germana si rusa.

In schimb, limbile care sunt vorbite de mase largi de populatie, cum ar fi mandarina, hindi si araba, sunt relativ izolate in reteaua celor mai folosite limbi. Asta inseamna ca mesajele emise in aceste limbi nu ajung la foarte multi oameni care folosesc alte limbi. De exemplu, olandeza, care este vorbita de 27 de milioane de oameni, este mai folosita la nivel global decat araba, vorbita de 530 de milioane de nativi si oameni care o folosesc ca a doua limba. Asta se explica prin faptul ca olandezii sunt mai preocupati de multilingvism si au o prezenta mai mare online.

Foto: Shutterstock.

Astfel, conexiunile dintre diverse limbi arata ca vorbitori ai unor limbi disparate sunt conectati prin intermediul unor alte limbi straine. Pe Twitter, de exemplu, mesajele in filipineza pot ajunge la cei vorbitori de coreeana prin malaeziana. In schimb, pentru ca mesajele din turca sa ajunga sa fie traduse in engleza, limba intermediara folosita este malayalam (vorbita in India de 35 de milioane de oameni).

O situatie relevanta pentru felul in care limbile au influenta in diverse parti ale globului este momentul crizei din Ucraina, cand oamenii citeau stirile initial in engleza, iar apoi acestea erau traduse in alte limbi.

Sursa foto: Dictionare limbi straine/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri