7 Ianuarie 2015

Prietenii tai au mai multi bani? Inseamna ca lucreaza in aceste domenii, in care salariile au crescut cu 20%-40% in 2014



Cei mai norocosi angajati din Romania au avut parte de cresteri salariale de pana la 40% in 2014. Wall-Street.ro iti prezinta in ce domenii au fost cele mai mari majorari de salarii.

Cine cunoaste limba germana a obtinut o marire de salariu de 20% in 2014. De aceasta crestere substantiala se bucura in principal angajatii din customer service, unde si oferta de lucru este mare, potrivit oficialilor companiei de recrutare APT Group.

Cresteri salariale au existat si pentru pozitiile de customer service cu limbi straine "exotice", dar aici vorbim de o medie de 5%-10%. Asta pentru ca salariul depaseste 1.000 de euro pentru astfel de limbi, cum ar fi cele nordice (norvegiana, olandeza, suedeza), arata datele companiei de outsourcing Computer Generated Solutions.

Serban Mrejeriu, consultant senior la AIMS Executive Search & Consulting, spune ca salariile au crescut in majoritatea domeniilor care sunt legate de export (productie, IT), dar si in firmelor care furnizeaza servicii pentru corporatiile multinationale (consultanta, logistica etc). "Este adevarat ca salariile de dupa criza nu mai inregistreaza rate de cresteri cu 2 cifre procentuale", explica specialistul.

Totusi, IT-ul, cu posturi de programator, web developer, quality engineer, technical support, conduce la capitolul cresteri salariale in 2014. Asa ca IT-istii au primit in plus la salariu intre 20% si 40% anul trecut, potrivit datelor oferite de specialistii in recrutare. Majorarile vin in conditiile in care salariul unui junior programator, de exemplu, este de la 600 de euro/luna.

"In 2014, salariul brut a crescut in medie cu 4,1% in Bucuresti, respectiv 8% in Timis. Industria cu cele mai mari cresteri salariale in 2014 este cea a IT-ului. Piata muncii din zona de Vest a inregistrat cele mai multe oferte de locuri de munca. In plus, aceasta regiune se afla in topul celor cu cei mai putini someri, avand o rata a somajului de 4,2%", explica Felix Toma, country manager la compania de recrutare Gi Group Romania.

Pe langa IT, Elena Popa, senior HR consultant la Adecco Romania, mentioneaza ca si angajatii din shared service centers, productie si inginerie au beneficiat de mariri de salarii cu 15%-20% in anul ce tocmai s-a incheiat. Totusi, specialistul HR subliniaza ca programatorii s-au bucurat de cele mai mari cresteri de salarii, de pana la 40%. Media majorarilor salariale din domeniu este insa in jur de 20%.



Citeste si