Scoala Comerciala Austriaca din Romania - o'Scar este un proiect creat de sapte companii din retail (Billa, C&A, Deichmann, dm drogerie markt, Hervis, Humanic si kika) si Ambasada Austriei.

Astfel, prin Scoala Comerciala Austriaca din Romania, in liceu vor fi introduse doua clase de invatamant profesional. Programul dureaza trei ani si ofera absolventilor de clasa a VIII-a cursuri de formare profesionala in meseria de comerciant-vanzator in domeniile alimentar si non-alimentar (incaltaminte, fashion, sport, mobilier).

"Atat Ambasada, cat si cele sapte companii privesc acest parteneriat public-privat ca pe o investitie in societatea romaneasca, pe fondul nevoii de profesionisti in retail. Ceea ce face ca proiectul o'Scar sa fie o alegere de viitor pentru elevi este faptul ca are la baza sistemul dual, o particularitate a invatamantului din tari precum Austria si Germania, care pune un accent sporit pe pregatirea practica si priveste colaborarea dintre scoli si angajatori", a declarat Rudolf Lukavsky, consilier comercial la Ambasada Austriei la Bucuresti.

Citeste si:

Pe parcursul anilor de studiu, elevii vor invata de la angajatii din companiile implicate in proiect. Componenta practica a programului are o pondere din ce in ce mai crescuta de la an la an: anul I (80% teorie, 20% practica), anul II (40% teorie, 60% practica), anul III (28% teorie, 72% practica). Absolventii vor primi un certificat profesional recunoscut pe plan european si vor avea prioritate in procesele de recrutare ale celor sapte retaileri.

Inscrierea in program se va desfasura in trei etape, astfel: etapa I – in perioada 8-12 iunie 2015 si pe 15 iunie, etapa II - intre 20 si 21 august 2015 si etapa III – in perioada 3-4 septembrie 2015.