In acelasi timp, datele Eurostat arata ca rata productivitatii in Romania era de 5,6 euro/ora in 2013, adica de sase ori sub media europeana si de aproape 12 ori mai mica decat rata productivitatii in Norvegia (59 euro/ora), scrie Mediafax.

Pentru cresterea productivitatii in Romania o solutie ar putea fi reprezentata de integrarea tehnologiilor mobile in IMM-uri. Rezultatele celor doua studii sugereaza o corelatie pozitiva intre gradul de receptivitate la integrarea tehnologiilor mobile in mediul de lucru si productivitatea angajatilor din economie. Angajatii IMM-urilor din Romania continua sa creada in tehnologia mobila si in imbunatatirea relatiei cu clientii ca principale motoare pentru cresterea perfomantelor companiilor.

Acelasi studiu arata ca peste jumatate dintre angajatii romani (52%) considera ca investitia in IT reprezinta o prioritate pentru cresterea performantelor de business, iar 50% dintre ei considera ca o relatie mai buna cu clientii ar putea avea acelasi rezultat. Cercetarea a fost realizata in 16 tari din Europa, printre care si Romania, cu participarea a 5.555 de angajati din companii mici si mijlocii.

In Romania, mai mult decat in orice alta tara participanta la studiu, angajatii IMM-urilor pun pret pe echilibrul dintre munca si viata personala. Acesta este o prioritate pentru 87% dintre ei, spre deosebire de media europeana de 73%. Pentru a-si atinge acest obiectiv, cei mai multi dintre angajatii romani, respectiv 83%, considera ca tehnologia mobila i-ar putea ajuta sa fie mai productivi si sa intretina echilibrul dintre planul profesional si cel privat.

Citeste si:

Alte rezultate ale studiului releva ca e-mail-ul este considerat cel mai bun instrument de comunicare atat de catre angajatii din Romania (63%), cat si la nivelul intregului continent (67%). A doua optiune preferata de catre romani o reprezinta intalnirile (61%), in timp ce media europeana inclina spre convorbirile telefonice (53%).

33% dintre respondentii romani sunt nevoiti sa raspunda la mesajele primite de la clienti in mai putin de o ora, iar 44% dintre ei au acelasi termen pentru a raspunde la mesajele primite de la colegi. La nivel european, termenul folosit de cei mai multi dintre angajati pentru a raspunde la mesajele primite de la clienti este de o zi (38%).

Aproximativ 15% dintre romani lucreaza 51 de ore pe saptamana sau mai mult, procent aproape dublu fata de media europeana de 9%. Mai putin de 10% dintre angajatii romani utilizeaza un smartphone oferit de angajator, aceasta fiind rata cea mai scazuta din Europa, dupa Ucraina. 38% dintre angajati folosesc un laptop personal la birou, iar 30% folosesc propriul PC sau smartphone-ul personal.