Cand vine vorba de productivitate, angajatii se confrunta cu aceeasi provocare, respectiv faptul ca ziua are doar 24 de ore. Cu toate acesta, unele persoane dau impresia ca au la dispozitie timp dublu, reusind sa isi indeplineasca o multime de sarcini cu succes. Iata 10 lucruri care ii ajuta sa devina productivi, potrivit Forbes.

Nu amana nimic

Persoanele productive nu amana nimic, pentru ca lasatul pe mai tarziu nu inseamna decat timp pierdut. Nu salva un email sau un apel pentru a-l solutiona mai tarziu. Cel mai bine este ca atunci cand ceva iti intra in atentie sa te ocupi de el, sa il dai mai departe sau sa il elimini.

Termina ziua pregatind-o pe urmatoarea

Oamenii productivi termina fiecare zi prin a se pregati pentru urmatoarea. Aceasta practica ajuta la sedimentarea lucrurilor finalizate in ziua in curs si asigura productivitatea zilei urmatoare. Dureaza doar cateva minute si este un mod exceptional de a-ti incheia ziua de munca.
"Pentru fiecare minut petrecut pentru organizare, se catiga o ora" – Benjamin Franklin

Fac fata tiraniei lucrurilor marunte

Tirania lucrurilor urgente se refera lucrurile mici care trebuie rezolvate exact in momentul in care apar, pentru a ramane in centrul atentiei doar treburile cu adevarat importante. De regula insa, lucrurile urgente au si impact scazut. Cine cade prada acestor lucruri mici si urgente poate ajunge sa petreaca saptamani intregi fara sa se atinga de treburile majore. Oamenii productivi elimina din calea lor lucrurile neimportante sau le deleaga.
"Timpul este ceea ce ne dorim cel mai mult …dar il irosim in cel mai rau mod"- William Penn

Se tin de program la intalniri

Intalnirile sunt cel mai mare consumator de timp. Oamenii cu adevarat performanti stiu ca o intalnire va continua la nesfasit daca permit asta, asa ca le spun tuturor ca se vor tine de program. Acest lucru impune o limita care ii motiveaza pe toti ceilalti sa fie mai focusati si mai eficienti.
"Vestea rea este ca timpul zboara. Veste buna este ca tu esti pilotul" – Michael Altshuler

Stiu sa spuna "nu"

“Nu” este un cuvant puternic, insa oamenii productivi stiu sa il foloseasca. Refuzand un nou angajament reusesti sa le termini cu success pe cele in care esti implicat deja. Cercetarile realizate de Universitatea California din San Francisco arata ca cu cat spui mai greu “Nu”, cu atat vei ajunge mai stresat si in prag de depresie. Invata sa spui nu si iti vei imbunatati starea de spirit si productivitatea.

Verifica e-mail-urile organizat

Oamenii cu un grad ridicat de productivitate nu se lasa intrerupti constant de e-mail-uri. Acestia isi verifica mesajele dupa un program, isi seteaza alerte pentru cele mai importante mesaje, iar pe restul le vizualizeaza dupa ce isi termina sarcinile. Unii dintre acestia chiar isi seteaza raspunsuri automate prin care anunta citirea ulterioara a mesajelor.

Nu sunt multitatking

Angajatii productivi stiu ca efectuarea mai multor sarcini simultan ucide productivitatea. O cercetare realizata de Universitatea Stanford confirma ca multitaskingul scade productivitatea, cercetatorii descoperind ca persoanele bombardate cu diverse fluxuri de informatii electronice nu se pot concentra.

Mai mult, acestia au demonstrat ca persoanele care obisnuiesc sa faca mai multe lucruri in acelasi timp au performante mai scazute, neputand sa isi puna ordine in ganduri si nereusind sa filtreze informatiile irelevante, devenind mai lenti in rezolvarea sarcinilor.

Multitaskingul reduce eficienta angajatului si performanele acestuia deoarece creierul se poate concentra doar pe un singur lucru. Atunci cand incerci sa faci doua lucruri in acelasi timp, creierul tau nu poate indeplini cele doua sarcini simultan cu succes.

Apeleaza la ajutorul unei persoane de incredere

Nu va fie teama sa iesiti din tipare. Rugati o persoana de incredere sa va contacteze si lasati-o sa fie filtru, iar la voi sa nu ajunga decat sarcinile majore. Aceasta strategie va poate ajuta sa va faceti timp pentru proiectele cu adevarat importante.

Deleaga sarcini

Persoanele cu un grad inalt de productivitate accepta ca si alti colegi sunt inteligenti si talentati in companie. Asadar, au incredere sa delege din sarcini pentru a se focusa pe ale lor.

Apeleaza la avantajele tehnologiei

Oamenii productivi pun tehnologia sa lucreze pentru ei. In afara de filtre la e-mail-uri, utile sunt si aplicatiile care trimit alerte pe telefon cand se intampla ceva important. In felul acesta nu va mai trebui sa iti verifici constant telefonul dupa lucrurile care te intereseaza.

Sursa foto: Angajati, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri