In trimestrul al doilea al acestui an, rata locurilor de munca vacante a fost de 1,06 la suta, in crestere cu 0,03 puncte procentuale fata de trimestrul precedent. Astfel, numarul posturilor vacante a fost de 47.400, in crestere cu 2.300 fata de trimestrul anterior. Comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,22 puncte procentuale, iar numarul posturilor vacante a crescut cu 11.100, scrie Mediafax.

In trimestrul al doilea, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (3,17 la suta) si in alte activitati de servicii (2,50 la suta), iar in industria prelucratoare s-au concentrat aproape 30 la suta din numarul total al posturilor vacante (14.100). De asemenea, sectorul bugetar a insumat peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 8.000 de posturi se regasesc in administratia publica, 6.000 in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2.200 in invatamant.

La polul opus, cele mai mici valori, atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca vacante, s-au regasit in industria extractiva (0,10 la suta), urmata de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,15 la suta). Prin comparatie cu trimestrul precedent cele mai semnificative cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat in distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,22 puncte procentuale), respectiv in industria prelucratoare (+0,17 puncte procentuale).
In ceea ce priveste numarul posturilor, cele mai importante cresteri s-au regasit in activitatile din industria prelucratoare (+2.100), respectiv din comert (+500). Diminuari ale ratei locurilor de munca vacante s-au observat in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (-0,29 puncte procentuale), urmate de industria extractiva (-0,16 puncte procentuale), iar in cea ce priveste numarul posturilor in constructii, respectiv in transport si depozitare (-400 posturi vacante pentru fiecare in parte).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cresteri importante in activitatile de spectacole, culturale si recreative (+0,93 puncte procentuale), respectiv in administratia publica (+0,74 puncte procentuale), iar diminuarea cea mai relevanta a fost in hoteluri si restaurante (-0,09 puncte procentuale). De asemenea, numarul posturilor vacante a crescut in industria prelucratoare (+3.600), respectiv in administratia publica (+2.100), iar in invatamant (-300) s-a observat cea mai relevanta scadere.

Sursa foto: Candidat la interviu/Shutterstock.com