Evolutia tehnologiei si imbunatatirea abilitatilor robotilor ii fac pe acestia sa devina o amenintare pentru angajati, care pot ramana fara locuri de munca. Unele joburi sunt mai expuse, altele mai putin, in functie de caracteristici, insa un lucru este sigur, angajatii au de ce sa se teama.

Anumite aspecte din descrierea unui job fac ca acesta sa fie mai usor de automatizat decat altele, scrie BBC.

De exemplu, asistentii sociali, asistentele medicale, terapeutii si psihologii se numara printre ocupatiile cu cele mai mici sanse de a fi preluate, intrucat asistarea si ingrijirea altora sunt esentiale in aceste meserii.

De asemenea, functiile care solicita angajatilor sa gandeasca si sa emita idei originale si creative, precum artistii, designerii sau inginerii, au un avantaj important in fata automatizarii.

In plus, profesiile cu sarcini care pot fi rezolvate doar de indivizi inteligenti si care au abilitati de negociere, cum ar fi functiile de manageri, au un risc scazut de a fi inlocuite de roboti.

In contrast, unele pozitii din vanzari, precum telemarketerii si grefierii, implica sarcini care cer interactiune, insa nu si un nivel ridicat de inteligenta, ceea ce le lasa expuse automatizarii.

Pe masura ce robotilor industriali le sunt imbunatatite simturile si capacitatea de a-si misca controlat mainile, acestia vor fi capabili sa execute o serie intreaga de sarcini manuale complexe. Cu toate acestea, manipularea in medii nestructurate, precum curatarea unei case, nu intra inca in sfera automatizarii in viitorul apropiat.

Joburile cele mai expuse automatizarii

Pozitie Denumire job Riscul de automatizare
1 Agent de vanzari pe telefon 99%
2 Dactilograf 98,5%
3 Secretar juridic 97,6%
4 Manager financiar de conturi 97,6%
5 Cantaragiu, sortator 97,6%
6 Inspector de rutina 97,6%
7 Administrator vanzari 97,2%
8 Director de salarizare 97%
9 Ofiter finante 97%
10 Agent de asigurari si pensii 96,8%
... ......... ................
... ......... ................
360 Psiholog 0,7%
361 Terapeut 0,7%
362 Manager asistenta sociala 0,7%
363 Logoped 0,5%
364 Consilier educatie si inspector scolar 0,4%
365 Manager spatii licentiate 0,4%
366 Proprietar sau manager de hotel 0,4%

Sursa foto: robot, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri