Muzica la birou creste productivitatea sau scade puterea de concentrare?

De-a lungul timpului, mai multi specialisti s-au concentrat asupra efectelor muzicii ascultate la locul de munca, insa concluziile la care au ajuns dupa studii indelungate au fost adesea contradictorii. Unii sustin ca muzica are un efect benefic asupra angajatilor, care sunt astfel mai relaxati si, implicit, mai productivi. Altii, dimpotriva, sunt de parere ca muzica ascultata la birou scade capacitatea de concentrare, sarcinile de serviciu fiind indeplinite mai greu.

Traim intr-o societate dominata in mare parte de vectorul viteza. Viteza este peste tot in viata noastra. Dimineata alergam prin trafic catre birou, la pranz inghitim un sandwich din doua muscaturi, spre seara fugim sa luam copilul de la gradinita, seara ne grabim sa adormim caci a doua zi o luam de la capat. Ritmul acesta alert ne-a facut sa devenim din ce in ce mai anxiosi.

Ascultam muzica cand alergam, mergem pe bicicleta, cand suntem in masina, in metrou, la birou, sau sala de fitness, cand meditam sau facem masaj, cand ne simtim tristi sau veseli. Oare muzica ne ajuta sau nu? Ca in orice domeniu de studiu, bineinteles, exista doua tabere. Tabara pro si tabara contra.

Mai inteligenti cu Mozart in casti

“Influenta muzicii asupra organismului uman atat la nivel psihic, cat si fizic este studiata de foarte mult timp. Samanii, indienii, tibetani, razboinicii, terapeutii, antrenorii, cantaretii, toti au folosit si folosesc muzica in diferite scopuri. Fie ca vorbim de intrare in transa, meditatie, vindecare, relaxare sau concentrare, motivare, creatie, toate au ca factor adjuvant, muzica”, spune Cosmin Badea, trainer HPDI si specialist in domeniul resurselor umane.

Amit Sood, doctor in medicina integrativa afirma ca ascultarea unei melodii activeaza la nivel cortical aceleasi zone ca atunci cand acea persoana ar manca o delicatesa sau ar privi catre ceva apetisant.

Intorcandu-ne in secolul trecut, studiile efectuate la inceputul anilor '90 au aratat ca ascultarea unei melodii are ca efect la nivel cortical activarea unor zone responsabile cu potentarea memoriei, atentiei si a puterii de concentrare. Unul dintre aceste studii a condus la aparitia asa numitului Efect Mozart. Initiatorul cercetarii, neurologul Gordon Shaw a studiat influenta ascultarii unei compozitii de Mozart asupra IQ-ului persoanelor implicate in test. El a concluzionat ca ascultarea piesei a dus la cresterea cu cateva puncte a IQ-ul persoanelor respective.

De asemenea, studiile efectuate pe maimute si soareci in diferite universitatii au reliefat o crestere a vitezei si a capacitatii de rezolvare a unor taskuri primite. Recent, cu ajutorul tehnologiei de ultima ora, mai exact a RMN-ului functional, neurologii impreuna cu psihologii au scos la iveala elemente noi in aceasta dezbatere. Tonurile binaurale sau frecventele unor melodii pot influenta profund starea noastra. De exemplu, ascultarea unei melodii in stil baroc sau ascultarea unei melodii de tipul celor folosite in meditatie poate interfera cu undele Alfa si Beta din creier. Acest lucru duce, printre altele, la cresterea puterii de concentrare si la marirea capacitatii de memorare.

Cea cea mai recenta cercetare in domeniu, realizata de Teresa Lesiuk, profesor al Universitatii din Miami, SUA, arata ca persoanele care asculta muzica in timpul serviciului isi indeplinesc sarcinile mai repede decat cei care nu o fac, acestia din urma fiind, de asemenea, mai stresati si mai putin inspirati in a veni cu idei inovatoare.

61% din angajatii din SUA asculta muzica in timpul programului, obicei care ii face mai productivi si mai creativi.

Benefica pentru tineri, deranjanta pentru cei mai in varsta

Toate aceste studii realizate de reputati oameni de stiinta sunt contrazise de altele, efectuate de specialisti la fel de respectati in lumea stiintifica. Cel mai bun exemplu este cercetarea lui Kenneth Steel, de la Appalachian State University, care sustine ca a reusit sa demonteze celebrul deja “efect Mozart”. Steel a rugat 36 de studenti sa efectueze un task de trei ori. Ei erau nevoiti sa citeasca un sir de noua cifre de la coada la cap, insa inainte de a incepe ascultau o piesa de Mozart, o inregistrare cu sunetul ploii si o alta piesa cu sunet alb (liniste). Concluzia: nu s-a inregistrat nicio diferenta notabila intre cele trei testari.

Citeste si:
Va fi inaugurată una dintre cele mai mari fântâni din lume
Va fi inaugurată una dintre...

Pe de alta parte, oamenii de stiinta de la Georgia Institute of Technology din SUA au venit cu o teorie care pare sa impace ambele tabere. Ei sunt de parere ca muzica ascultata la birou are efecte pozitive pentru angajatii mai tineri – cresterea productivitatii si a creativitatii, in timp ce pentru angajatii mai varstnici ea are efecte negative – capacitatea lor de concentrare scade cu 10%.

“Rezultatul acestor studii a avut un puternic impact in lumea business-ul. Unele companii au introdus proceduri foarte clare prin care ascultatul muzicii in timpul orelor de program este strict interzis. Ba mai mult, a asculta muzica in casti la birou este un act de dispret la adresa colegilor. La polul opus au existat manageri de companii care chiar au incurajat ascultarea melodiilor preferate. Ei au considerat ca prin acest fapt, oamenii vor deveni mai relaxati, puterea de socializare si comunicare, creativitatea si increderea in sine vor creste semnificativ, aducand beneficii nesperate companiilor”, mai spune Cosmin Badea.

Infiintata in 2001, compania Human Performance Development International furnizeaza solutii de leadership si dezvoltare a resurselor umane prin programe de training, coaching si teambuilding. De-a lungul timpului, HPDI a oferit traininguri de Managementul Schimbarii, Obiectivelor, Stresului, Inteligenta Emotionala, Comunicare Asertiva, Public Speaking, Tehnici de Prezentare, Inovatie, Managementul Oamenilor si Leadership Autentic pentru mai mult de 100 de companii importante, precum Raiffeisen Bank, Pirelli, Continental Automotive, Hilton, Toyota Material Handling, Frigoglass sau Hella Automotive.

In 2014 HPDI a inregistrat o cifra de afaceri de 400.000 de euro, dublu fata de anul precedent, iar pentru 2015 estimeaza o crestere a acesteia pana la valoarea de 500.000 de euro. In prezent, HPDI are birouri in Bucuresti, Timisoara si Arad, unul dintre principalele obiective ale companiei fiind extinderea pe plan international a serviciilor oferite.

Citeste si:
Dubai | Polițiștii vor folosi căști pentru identificarea...
COVID-19 Dubai | Polițiștii...

Sursa foto: angajat ascultand muzica, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri