Aproape jumatate din persoanele din mediul rural, cu varste intre 18-60 ani, declara ca nu muncesc, dintre acestea 29% spun ca sunt casnice si nu realizeaza niciun venit stabil, iar 4% ca sunt inregistrate ca somere, arata un raport lansat de Fundatia World Vision Romania.

In "Raportul asupra antreprenoriatului si ocuparii in mediul rural" lansat de Fundatia World Vision Romania se precizeaza ca in mediul rural din Romania 46,2 la suta din totalul persoanelor cu varste intre 18- 60 de ani declara ca nu au un loc de munca. Dintre acestea 29 la suta spun ca sunt casnice si ca nu realizeaza niciun venit stabil si doar 4 la suta declara ca sunt inregistrate ca somere, scrie Mediafax.

"In acest timp, 5% din populatia rurala declara ca ei sau o persoana din gospodaria in care locuiesc au o afacere proprie si 22 % isi doresc ca in urmatorii doi ani sa porneasca o firma proprie, majoritatea in domeniul agricol (57 %), avand ca principale surse de finantare fondurile europene nerambursabile (40 %) si economiile proprii sau imprumuturile de la familie ori prieteni (40 %)", se arata in raport.

Cercetarea, realizata in perioada octombrie-decembrie 2015 in colaborare cu Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES, a avut ca scop identificarea principalelor probleme si oportunitati in ceea ce priveste ocuparea, angajabilitatea si antreprenoriatul in mediul rural, fiind aplicata pe doua subesantioane reprezentative la nivelul populatiei cu varsta intre 18-60 de ani.

Raportul a fost realizat pe baza rezultatelor obtinute in cadrul proiectul ui "Made in rural", care a oferit sprijin pentru persoanele din categorii defavorizate in peste 40 de comunitati rurale din judetele Alba, Bistrita-Nasaud, Brasov, Constanta, Cluj, Dolj, Iasi, Ialomita, Ilfov, Valcea si Vaslui.

Citeste si:
Eugenia Dabu, ING Bank: Bancherul viitorului este flexibil și...
Eugenia Dabu, ING Bank:...

In cadrul proiectului peste 2.100 de oameni din mediul rural au beneficiat de servicii integrate de ocupare, iar peste 1.700 dintre acestia au participat la cursuri de formare pentru a invata noi meserii si peste 350 si-au gasit un loc de munca. De asemenea, 2.250.000 de lei au fost acordati ca premii pentru 188 de persoane in vederea initierii de mici afaceri ca masura directa de sprijinire a dezvoltarii economice a comunitatilor in care acestia traiesc impreuna cu familiile lor.

Sursa foto: Antonio Guillem, Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri