Un procent de 42% dintre mamele romance opteaza pentru concediul de crestere a copilului cu durata de doi ani, chiar daca indemnizatia acordata de stat in acest caz este de maxim 1.200 lei, potrivit unei analize Smartree, companie cu activitate pe paita de externalizare a proceselor de HR.

Analiza Smartree a luat in considerare perioada 2012-2014 si a inclus 3.330 de angajati intrati in concediu de ingrijire a copilului, majoritatea din companii multinationale.

Datele arata ca, in fiecare an, din totalul angajatelor din Romania, 2,5% raman, in medie, insarcinate. Dintre acestea, 42% opteaza pentru concediu de crestere a copilului de doi ani, restul de 58% alegand varianta de un an.

Cum se calculeaza valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului

Indemnizatia de crestere a copilului reprezinta 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, dar in limita maxima de 3.400 lei in cazul concediului pentru cresterea copilului de pana la un an (3 ani in cazul copilului cu handicap) si 1.200 lei in cazul concediului de pana la doi ani.

„Este important de precizat ca intrarea in concediul de crestere a copilului si primirea indemnizatiei nu depind de vechimea pe care parintele o are la cel mai recent angajator al sau. Atat timp cat conditia de realizare de venituri in ultimele 12 luni este indeplinita, parintele care opteaza pentru acest concediu va beneficia de indemnizatie”, spune Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.

Retail jobs

Cati barbati aleg sa stea acasa cu nou-nascutul si in ce conditii

Analiza Smartree mai arata si ca barbatii opteaza, la randul lor, pentru un concediu de crestere a copilului. Astfel, in perioada de referinta, din totalul angajatilor care au intrat in concediu de crestere a copilului, 4,5% au fost barbati.

In cele mai multe cazuri in care tatal alege sa stea acasa cu nou-nascutul, mama este cea care are venitul mai mare sau nu isi doreste o pauza in cariera. Exista insa si alte situatii, in care tatal poate beneficia de avantaje daca opteaza pentru concediu de crestere a copilului.

„Spre exemplu, daca un salariat lucreaza cu jumatate de norma, este platit cu salariul minim pe economie, iar indemnizatia primita de minimum 600 de lei este mai mare decat salariul. Sau o persoana care se teme pentru siguranta jobului isi poate asigura locul de munca pentru cel putin doi ani si jumatate dupa nasterea copilului, deoarece angajatorul are interdictie de concediere”, mentioneaza Raluca Penes.

Citeste si:
Beneficii pentru parinti: ce concedii si bani primesti de la stat
Beneficii pentru parinti:...

Reintegrarea la locul de munca: Ce protectie asigura legislatia din Romania

Legislatia din Romania protejeaza parintii care se intorc din concediul de crestere a copilului, in sensul ca angajatorii au interdictie de la concediere in doua cazuri: in perioada in care angajatul primeste stimulent de insertie, acordat la cerere parintelui care se intoarce la munca mai devreme de doi ani, perioada in care ar fi putut beneficia de concediu de crestere a copilului; in decurs de sase luni dupa revenirea definitiva a parintelui la serviciu, la finalizarea perioadei de concediu.

Din experienta Smartree, procentul persoanelor care revin din concediu si isi reiau activitatea este destul de mare, de aproximativ 95%. Exista si situatia in care salariatele/salariatii care au fost in concediu de crestere copil aleg sa nu se intoarca la locul de munca initial si sa opteze pentru un alt job.

Citeste si:
Mamele aflate în concediu pentru creșterea copilului pot obține...
Consultanți: Mamele aflate în...

Smartree, compania cu activitate pe piata de externalizare a proceselor de HR, a fost infiintata in anul 2000 si ofera servicii de externalizare, intre care salarizare, administrare de personal, analiza si raportare pentru management, recrutare, munca temporara, pana la consultanta in domeniu.

Smartree proceseaza 450.000 de angajati anual si are peste 150 de clienti, in majoritate companii multinationale, precum si companii cu capital integral romanesc. Compania are o echipa formata din 80 de specialisti in payroll, administrare de personal, recrutare si munca temporara.

Sursa foto: Halfpoint, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri F