Interesul tot mai scazut manifestat de tinerii liceeni pentru continuarea studiilor a determinat universitatile din tara sa organizeze programe de pregatire pentru examenul de bacalaureat in speranta ca va creste numarul celor care vor merge la facultate.

"Avem facultati care deruleaza de mai multi ani pregatiri pentru elevi inainte de bacalaureat si admitere la facultate, insa foarte putini sunt interesati de aceste pregatiri. Avem someri si avem locuri de munca neocupate. Este vorba de un dezinteres in a se pregati. Sunt multe firme care ii primesc pentru a se forma direct in organizatie, dar tinerii prefera sa plece in strainatate, in cautarea unei vieti mai bune", spune Ioan Carcea, profesor al Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi, potrvit Mediafax.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educatiei, anul trecut 66% dintre absolventii de clasa a XII-a au promovat examenul de bacalaureat, dintre care 73% din promotia 2014-2015, iar 27% din promotiile anterioare. Numarul liceenilor care au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat a scazut in ultimii zece ani cu peste 30%. In 2014, pentru prima data din 2011 incoace, sistemul de invatamant romanesc a reusit sa produca un numar de absolventi de bacalaureat peste pragul de 100.000 de persoane.

Daca universitatile se plang de slaba pregatire a celor care ajung la facultate in ultimii ani, pe piata muncii deficitul de "talente" se adanceste, desi mediul corporatist a apelat in ultimii ani la programe de internship, stagii de practica platite, in urma carora tinerii primesc pana la 300 de euro lunar. "Avem in toata tara un deficit de informare in randul celor care isi cauta un loc de munca. Intrucat pana la absolvire tinerii nu sunt pusi in contact cu piata muncii, ei pur si simplu nu stiu unde si cum sa aplice", spune Raluca Parvu, business manager in cadrul companiei de consultanta in management si resurse umane BPI Group.

In ultimii ani, marile companii de pe piata locala au intensificat selectia tinerilor la stagii de practica incercand astfel sa-si asigure un val de noi angajati in momentul in care "internii" termina facultatea. "Sunt posturi care nu solicita un profil de studii specializat si sunt platite ca atare, cu salariul minim pe economie. Multi tineri nu se indreapta spontan catre aceste posturi sau nu sunt mobili. Prefera sa ramana fara loc de munca in loc sa se mute in alt oras", a mai spus Raluca Parvu.

Sursa foto: alphaspirit / Shuuterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri