30 Martie 2016

Top 5 carti esentiale pentru a fi un bun negociator



Oricare sunt tintele tale profesionale si indiferent cum intetionezi sa le atingi, la un moment dat ajungi sa iti sustii cauza in fata unor oameni, iar acea discutie e de fapt o negociere mai mult sau mai putin fatisa.

Iata o selectie de cinci carti care iti dau un avans serios in negocieri, te ajuta sa iti duci “bataliile” cu cele mai bune sanse de reusita si iti sporesc increderea de sine. Cele cinci titluri sunt alese in functie de recomandarile celor care le-au citit si, bineinteles, de indicele de vanzari.

Getting to Yes: Negotiating Agreement Without Giving In, de Roger Fisher si William Ury

Un best seller international, Getting to Yes este una dintre cele mai de succes carti despre negociere in acest moment. Publicata pentru prima data in 1981, Getting to Yes a aparut ani la rand in lista de best-seller-uri intocmita de Business Week. Cei doi autori, membri ai Harvard Negociation Project, propun metoda negocierii principiale, care porneste de la identificarea elementelor fixe si a celor flexibile asa cum sunt ele asumate de negociatorii implicati. Negocierea principiala are un caracter foarte obiectiv, primul principiu al acestei metode cerand explicit separarea problemei de oameni.

Vezi pret si detalii

How to Win Friends and Influence People, de Dale Carnegie

Posibil cea mai cunoscuta carte de dezvoltare personala din toate timpurile, How to... are deja o istorie de 80 de ani, fiind una dintre primele carti de acest gen din epoca moderna. Publicata pentru prima data in 1936, a fost vanduta in peste 15 milioane de exemplare in lumea intreaga. Volumul este o transcriere a cursului pe care Dale Carnegie l-a tinut intre 1934 si un 1936. Printre absolventii acestui curs se numara si Warren Buffet, care tine si acum diploma de absolvire la loc de cinste, in biroul sau.

Notorietatea acestei carti a depasit domeniul dezvoltarii personale si al tehnicilor de negociere, ajungand sa fie parodiata in showbiz, sub titluri ironice, precum "How to Win Friends and Electrocute People", care este numele unui episod din serialul Cheers, sau “How to Lose Friends & Alienate People”, titlul cartii autobiografice a lui Toby Young, ecranizata in 2008 sub acelasi nume.

Volumul a avut o multime de editii pana acum si, in mod cert, nu se va opri aici.

Vezi pret pentru How to Win Friends and Influence People de Dale Carnegie

Rejection Proof, de Jia Jiang

Daca e adecarat ca cel mai bine inveti din greseli, atunci aceasta carte este o colectie de lectii bine-invatate. Autorul a decis sa isi infrunte teama de a fi respins in modul cel mai direct: si-a parasit job-ul si timp de 100 de zile s-a pus in mod voit in situatii in care avea cele mai mari sanse de a fi respins. Aceasta experienta i-a dat increderea de sine de care a avea nevoie si si-a gasit curajul de a cere orice oricui.

Cartea Rejection Proof: How I Beat Fear and Became Invincible de Jia Jiang e AICI.

Crucial Conversations - Tools for Talking When Stakes Are High, de Kerry Patterson, Joseph Grenny si Ron McMillan

O carte care pregateste pentru negocierea cu mize mari folosing mijloacele comunicarii de astazi. Una dintre premisele cartii este ca in anumite momente se iau decizii care ne influenteaza pentru tot restul vietii, iar asta merita toata atentia noastra.
Cartea s-a vandut in peste doua milioane de exemplare si a fost tradusa in 28 de limbi. Recenziile au fost mai mult decat laudative: New York Times si Washington Post au fost prezentat Crucial Conversations drept cartea care schimba felul in care comunicam, poate si pentru ca una dintre mizele cartii este transformarea sentimentelor in instrumente de dialog, creand astfel un cadru in care se poate discuta aproape orice.

Vezi mai multe despre cartea Crucial Conversations Tools For Talking When Stakes Are High 2/E

Bargaining with the Devil: When To Negociate, When To Fight , de Robert Mnookin

Profesor de drept la Harvard si negociator profesionist, Robert Harris Mnookin a dus negocierea aplicata in zona de rezolvare a conflictelor, deopotriva publice si private. A mediat cu succes dispute economice importante care implicau drepturi de proprietate intelectuala, un exemplu celebru fiind disputa de 7 ani dintre IBM si Fujitsu, din anii ’80, si a contribuit la negocieri de pace intre israelieni si palestinieni. Prin diverse programe universitare, Mnookin preda in prezent tehnici de negociere pentru instructori de negociere, fiind unul dintre cei mai influenti teoreticieni ai domeniului in acest moment.

Bargaining with the Devil: When to Negotiate, When to Fight, de Robert Mnookin e disponibila online aici.



Citeste si