In vara anului trecut a aparut o stire potrivit careia un antrenor faimos de la noi si-ar fi umflat cv-ul cu performante pe care nu le-ar fi realizat niciodata. Daca o persoana cunoscuta, cu CV-ul la vedere, face lucrul acesta, cat de mare este tentatia pentru o persoana care vrea sa obtina o slujba de a-si umfla performantele?

Fie ca au unele dubii la interviul de angajare si vor sa afle daca un candidat are intr-adevar experienta profesionala si studiile pe care le pretinde, fie ca sunt filiale ale unor firme din strainatate sau au in vedere angajarea unor expati sau chiar a unor studenti, numarul firmelor care apeleaza la serviciile de background screening pentru a verifica trecutul celor carora urmeaza sa le ofere un post a crescut.

„Prin verificarea trecutului profesional sau procesul de background screening ne propunem cresterea nivelului de onestitate intre angajat si angajator pe piata din Romania, si nu numai” afirma Irina Arsene CEO, Mindit, companie care ofera serviciul de background screening dupa modelul din SUA. Primele semnale ca un CV nu reflecta realitatea vin din chiar datele cuprinse in acesta (neconcordanta varstei cu experienta descrisa in CV, ca pozitie ocupata, ani lucrati sau atributii). „Poate fi un semnal de alarma si atunci cand studiile si experienta sunt necorelate, de exemplu: candidatul are in CV un post care necesita studii sau calificari obligatorii, dar acestea nu se regasesc in sectiunea aferenta pregatirii.” declara Natalia Campan, consultant, agentia Manpower, filial din Iasi.

Citeste si:

Irina Arsene, CEO-ul Mindit, spune ca verificarea informatiilor din CV se face cu acordul candidatului si acopera patru mari paliere: educatie, experienta profesionala, trecutul legal si reputatia in social media.

Citeste articolul integral pe Revista CARIERE.

Sursa foto: Frannyanne / Shutterstock