Angajatii din institutiile de stat intarzie uneori si sase luni sa acorde companiilor actele de care au nevoie pentru desfasurarea activitatilor, iar o solutie pentru corectarea acestei situatii ar fi implementarea unui sistem de management bazat pe performanta, a declarat pentru wall-street.ro Petre Nicolae, seful companiei de training si consultanta CBC Romania.

"Cele mai dese blocaje intalnite in activitatea noastra sunt legate de situatiile in care trebuie sa acreditam un nou program de training, cum este cel de consultant in managementul afacerilor. A trebuit sa angajam “experti” care habar nu aveau despre consultanta, dar faceau parte din corpul expertilor ANC-CNFPA. O alta mare problema a fost legata de competentele si expertizele pe care trebuie sa le aiba aceasta meserie. In acest sens, ne-au impus standarde care nu aveau nicio legatura cu aceasta meserie si asta pentru ca habar nu au despre ceea ce fac", a explicat Petre Nicolae.

Sunt situatii cand stam cate sase luni sa ne aloce certificatele de absolvire pentru cei care au urmat programele noastre, iar cand ni le livreaza, trebuie sa facem adevarate eforturi de a primi macar jumatate din cate avem nevoie.

De asemenea, potrivit acestuia, o problema mare este legata de relatia cu expertii acestor institutii, care participa la examenele pentru certificare.

Sunt foarte rigizi si foarte agresivi si asta ne-a determinat sa luam o echipa de experti si sa ii “scolim” astfel incat sa faca fata rigorilor noastre.

Modalitati de eliminare a problemelor de mai sus

  • Evaluarea personalului care lucreaza in astfel de institutii si implementarea unui management bazat pe performanta(performance management system); stabilirea de obiective cantitative si calitative pe posturile lor, stabilirea unor indicatori de performanta si a unui sistem de evaluare a performantelor. Toate acestea legate de un sistem performant de salarizare care sa ii directioneze sa realizeze o munca de calitate si la standardele necesare functiilor lor. Aceste directii de actiune ii vor directiona sa respecte standardele de calitate impuse si sa fie orientati spre clientii lor, in speta companiile furnizoare de formare profesionala.
  • Stabilirea si stabilizarea unei structuri capabile sa vada fiecare furnizor de formare ca pe un client de care trebuie sa aiba grija ci nu ca pe “o vaca de muls”
  • Parteneriate locale formate dintre aceste institutii si companiile furnizoare de formare, astfel incat sa aiba obiective comune si nu separate.

Cadrul legal privind drepturile de autor, punct slab

In ceea ce priveste piata de training, o situatie dificila cu care se confrunta furnizorii de programe de formare tine de protectia privind drepturile de autor.

"Un exemplu foarte clar este dat de situatia in care afisezi o metodologie pe site-ul companiei si vezi ca informatia este folosita, inclusiv cu greselile de punctuatie din text, de catre ceilalti furnizori de formare, fara niciun pic de discernamant. Toate metodologiile noastre sunt inregistrate si protejate la ORDA, OSIM si CopyRo si cu toate acestea sunt insusite de catre unii frunizori de formare, fara discernamant ca si cum ar fi creatiile si conceptele lor, ceea ce nu este tocmai un lucru cu care sa ne mandrim. Consumatorii sunt dusi in eroare, iar pana cand se pot convinge unde este adevarul, raul a fost deja facut", a explicat Nicolae.

CBC Romania, condusa de Petre Nicolae, este o companie specializata in training, assessment center, consultanta in management strategic, coaching - mentoring, recrutare si head-hunting.

Principalii concurenti pe piata de training din Romania sunt Ascendis, Trend Consult, Equatorial (Achieve Global), Dale Carnegie Training Romania, Qualians, Hart Consulting, Accelera.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna anului trecut, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala.

Sursa foto: Christophe Boisson, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri