Parintii care nu lucreaza cu norma intreaga au aceleasi drepturi ca cei angajati full time, iar calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului se realizeaza in baza veniturilor obtinute, necontand numarul de ore lucrate.

Astfel, in prezent, indemnizatia reprezinta 85% din veniturile nete ale parintelui care doreste sa intre in concediul de ingrijire a copilului.

Potrivit legislatiei in vigoare, "veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea nivelului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si a deducerii personale acordate pentru luna respectiva si contributiile la fondurile de pensii facultative, precum si cotizatia sindicala platita in luna respectiva pentru veniturile din salarii, la locul unde se afla functia de baza".

Daca in prezent, pentru calcularea indemnizatiei se iau in calcul veniturile realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, de la 1 iulie, cand legislatia in vigoare ar urma sa fie modificata, se va calcula in functie de veniturile nete realizate in ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani.

Cum se va calcula indemnizatia de crestere a copilului pentru angajatii part time

"In cazul angajatilor part time, cu program de munca de sase ore/zi, patru ore/zi sau doua ore/zi, modul de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului este similar cu cel prezentat mai sus. Numarul de ore lucrate pe zi nu influentreaza modul de calcul al indemnizatiei, se iau in calcul veniturile realizate", a declarat pentru wall-street.ro Laura Gheara, managing director General Human Resources, companie de resurse umane.

De asemenea, in cazul persoanelor care au doua joburi sau realizeaza concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, se vor lua in calcul toate veniturile lunare incasate de aceasta in calcularea indemnizatiei.

Iti recomandam sa citesti si articolul Cele mai importante modificari aprobate legii privind indemnizatia de crestere a copilului. Au fost publicate in Monitorul Oficial

Sursa foto: Dubova, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri