”Odata cu vara intrata deplin in drepturi, observam o crestere a cuantumului de amenzi aplicate pentru munca la negru si cum obiectivul nostru permanent este reducerea continua a muncii nedeclarate si a efectelor ei, actionam in consecinta. Un sfat simplu, dar extrem de util, pentru cei ce se angajeaza pe timp de vara, este sa ceara angajatorului un exemplar din contractul individual de munca", a declarat intr-un comunicat Dantes Nicolae Bratu, Inspector General de Stat.

Astfel, inspectorii de munca au desfasurat, in perioada 13 iunie – 17 iunie, actiuni de control, in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 421.000 de euro, adica 1,9 milioane de lei. Au fost depistate 158 persoane care lucrau la negru.

La nivel national, s-au aplicat amenzi in valoare de 1,54 milioane lei, din care 1.170.000 de lei pentru munca la negru. Pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara contracte individuale de munca, inspectorii de munca au facut 5 propuneri de cercetare penala. In total au fost sanctionati 384 de angajatori.

Citeste si:

In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au aplicat amenzi in valoare de 363.500 de lei. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 96 de evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu ca fiind accidente de munca. Au fost sanctionati 851 angajatori in domeniu.

Din statisticile Inspectiei Muncii, rezulta ca angajatii din sectorul energetic sunt mai predispusi la afectiuni grave ca urmare a evenimentelor de munca, fata de cei din alte sectoare ale economiei nationale. De aceea, actiunile de control din perioada mai – noiembrie 2016 vor fi concentrate pe modul in care se respecta prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca la unitatile de productie din sectorul energetic.

Sursa foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com